Gastronomi PMF u Grčkoj

0
Bolnica VITA Novi Sad

Od 3. do 6. marta 2017. godine u Solunu, održano je 10. Međunarodno kulinarsko takmičenje južne Evrope, u organizaciji Kulinarske Asocijacije severne Grčke.

Takmičenje je podržano od strane Svetske kulinarske asocijacije (WACS) i Ministarstva za turizam Grčke, odnosno Vlade Grčke.

Na takmičenju je učestvovalo preko 400 takmičara iz desetak zemalja: Tajvana, Turske, Kipra, Crne Gore, Grčke, Letonije, Ukrajine, Srbije … a sudile su najbolje svetske sudije iz Grčke, Italije, Francuske, Meksika, Slovenije, Crne Gore, Kipra, Japana, Tajvana, Nemačke, SAD, Turske, Letonije. Svojim prisustvom takmičenje je uveličao i prvi čovek Svetske kulinarske asocijacije gospodin Thomas Gugler.

Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo novosadskog PMF-a, imao je predstavnike na ovom prestižnom takmičenju, koji su se kući vratili sa priznanjima:

Goran Radivojević, nastavnik veština iz oblasti gastronomije, osvojio je srebrnu medalju u kategoriji „Jela od ptica i peradi“ u konkurenciji kuvara profesionalaca,

Maja Banjac – student doktorskih studija i asistent na Katedri za gastronomiju, osvojila je srebrnu medalju u kategoriji „Jela od testenine“ u konkurenciji kuvara profesionalaca,

Jelena Jevtić – student 4. godine modula gastronomija, dobitnik je diplome u kategoriji „Restoranski desert“ u juniorskoj konkurenciji a Goran Gašparovski je osvojio srebrnu medalju u kategoriji „Rizoto“ u juniorskoj konkurenciji. Njih dvoje su se takmičili i u ekipnoj disciplini „Two to tango“, sa još 15 ekipa viših strukovnih škola, fakulteta i hotela i osvojili su bronzanu medalju.

Pozitivne kritike, koje je naš tim dobio od elitnih svetskih sudija koji su svi ugledni i priznati šefovi kuhinja u svojim zemljama, predstavlja veliko priznanje kvaliteta, kako za studente tako i za profesore, nastavnike i asistente.

Na takmičenju su uspostavljeni kontakti sa više univerziteta iz Grčke i Tajvana, te se na fakultetu nadaju da će uspeti da ostvare kvalitetnu saradnju i time doprinesu unapređenju kvaliteta nastave svojih studenata.