Festival hrane „Food planet“

0
Bolnica VITA Novi Sad

Prvi festival nacionalnih kuhinja otvoren je svečano na Trgu slobode. Sve do 27. maja, u centru će biti promovisani specijaliteti iz trideset zemalja s različitih kontinenata.

Priliku da se predstavi na premijeri dobila je Crna Gora, a ovdašnje Udruženje Crnogoraca svojski se potrudilo da opravda renome rodne grude, na zadovoljstvo ambasadora Crne Gore u Srbiji Branislava Mićunovića i generalnog konzula Miodraga Kankaraša.

U ime domaćina goste je pozdravio i festival svečano otvorio predsednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

“Novi Sad je mesto čiju multikulturalnost predstavljaju, između ostalog, i različite kuhinje.Manje-više, svi mi odavde odrastali smo uz srpska, mađarska, nemačka, slovačka, rumunska i druga jela. S druge strane, ovaj festival omogućiće brojnim Novosađanima i gostima da se na jednom mestu upoznaju s kulinarskim specijalitetima širom meridijana pa očekujem da ćete uživati u narednih trideset dana”, rekao je Jelušić.
Jedan od idejnih tvoraca festivala, Robert Čoban iz „Kolor pres grupe”, nagovestio je da će se u petak u centru Novog Sada kulinarski predstaviti Meksiko, a potom će, narednih dana, uslediti i specijaliteti iz Evrope, Afrike i Azije.

Večeras od 18 časova predstaviće nam se meksička kuhinja. Prisutnima će se obratiti ambasador Meksika za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju, Marco Antonio García Blanco, a posetioci će uživati u nastupu plesača u meksičkim narodnim nošnjama u izvođenju Umetničkog centra Talija, ali i probati pikantne meksičke specijalitete.

Izvor: dnevnik.rs