Evropski dan parkova

0
Bolnica VITA Novi Sad

Danas se obeležava Evropski dan parkova, čiji je cilj da se skrene pažnja javnosti na značaj zelenih površina. Tim povodom, u većini gradova Srbije, organizovana su pošumljavanja. No, Novi Sad je bio nešto drugačiji.

Naime, projaket OPENS je zajedno sa organizacijama mladih u čijem je fokusu deovanja zeleni aktivizam i uz podršku Gradskog zelenila, organizovao je svojevrsni javni, praktični čas ekologije u Limanskom parku.

Tom prilikom, učenici Tehničke škole Mileva Marić Ajnštajn, sa smera pejzažni tehničari, na interaktivan način upoznali su se sa vrednostima i značajem zelenih površina za urbanu ekologiju grada i zdravlje njenih stanovnika.

“Akcija je divna, jedinstvena prilika da se mladi bolje upoznaju sa zelenim površinama Novog Sada. Do sada su sigurno boravili na tim prostorima, ali nisu imali priliku da dobiju stručne informacije vezane za te površine, tako da mislim da je ovo divna prilika da uče kroz igru”, rekla je profesorka Mara Korać koja predaje stručne predmete budućim pejzažnim tehničarima.

Lep početak dana i sunce doprineli su dobroj atmosferi i velikom odzivu na akciju Omladinske prestronice Evrope 2019.

“Danas smo mislili zeleno, pokrenuli značajnu temu za urbanu ekologiju I zdravlje svih stanovnika grada, pa I mladih, a već za dva dana mislimo u  raznim bojama I predstavljamo program OPENS-a kroz događaj Nove boje,” kaže omladinska radnica u OPENS-u Jelena Radojčić.

Izvor: Brif.rs