„Ekonomsko osnaživanje žrtava nasilja u porodici“

0
Bolnica VITA Novi Sad

Član Gradskog veća za prviredu Milorad Radojević prisustvovao je konferenciji pod nazivom „Ekonomsko osnaživanje žrtava nasilja u porodici“ a reč je o prezentaciji mera zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje, Grada Novog Sada i obuke Edukativnog centra. Na konferenciji su govorili i v.d. direktora Centra za socijalni rad Dobrila Čačija, v.d. direktora filijale Novi Sad Nacionalne službe za zapošljavanje Nevena Živković Šteković i direktor Edukativnog centra Đurađ Milanović.

Prilikom predstavljanja programa Akcionog plana zapošljavanja za 2017. godinu član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević naglasio je da žene žrtve porodičnog nasilja imaju prioritet u odnosu na druge zapošljive kategorije.

– Drago mi je što smo ponovo u Centru za socijalni rad gde smo već nekoliko puta održali prezentacije namenjene poslodavcima, a današnja je usmerena na one koji rade u Centru za socijalni rad i u dnevnoj su komunikaciji sa žrtvama porodičnog nasilja. Na ovaj način želimo da im približimo mere Grada, predstavimo svaki program posebno i ukažemo na koji način možemo da utičemo na ekonomsko osnaživanje žena koje su bile žrtve nasilja kako bismo ih vratili nekom normalnom životu. Koordinacija između svih potrebnih činilaca je jako dobra, a tu mislim na Nacionalnu službu, Centar za socijalni rad, Sigurnu žensku kuću, Edukativni centar i Grad Novi Sad, i već se vide konkretni rezultati – istakao je Milorad Radojević.

V.d. direktora Centra za socijalni rad Dobrila Čačija istakla je da je ekonomsko osnaživanje žena, pored prevencije, mogućnost da žene i žrtve nasilja nađu rešenje za probleme u kojima se nalaze i prevaziđu momenat ekonomski ugroženosti.

– Jedan od razloga zašto žene trpe nasilje je i ekonomska zavisnost zbog čega se i trudimo da ih ekonomski osnažimo. Zapošljavanje žrtava nasilja je ključni način rešavanja problema nasilja u porodici  i posledica nasilja u porodici – zaključila je Dobrila Čačija.

Izvor: Grad Novi Sad