Edukativna radionica “Otvori oči, sliku stvori”

0
Bolnica VITA Novi Sad

Petnaestak mališana predškolskog uzrasta u dvorcu “Eđšeg”, Ulici Antona Čehova 4, učestvovalo u edukativnoj radionici “Otvori oči, sliku stvori”.
Oni su s kustosom Miroslavom Žarkov iz Galerije Matice srpske imali priliku da čuju šta je to muzej, kakva je to institucija i kakva su dela tamo izložena. Potom su se prihvatili bojica i izneli utiske o tome šta su naučili. Dali su mašđti na volju i stvarali.

“U muzeju se čuvaju kosti dinosaurusa“ kazao je Petar, dok je Tatjana rekla da se čuvaju slike nastale pre stotinu godina, dok Lana smatra da se tamo slike čuvaju, da se ne uprljaju.

Na njihove misli pravi odgovor imala je kustos Miroslava Žarkvov, usmeravajući ih, kako bi deca dobila informacije, koje će zapamtiti i biti im nadogradnja za kasnije.

U dvorcu “Eđšeg” je u toku izložba crteža “Odrastanje uz umetnost”, koju su Galerija Matice srpske i Predškolska ustanova “Radosno detinjstvo “ priredili povodom deset godina saradnje novosadskih vrtića i učešća dece u edukativnim programima Galerije Matice srpske.

Do 2. februara u “Eđšegu” se mogu videti najuspešniji radovi nastali u protekloj deceniji.

– Tokom deset godina održavanja edukativnih radionica, svake subote u Galeriji Matice srpske formirala se grupa mališana koju roditelji dovode na crtanje. Izložba u “Eđšegu” je upriličena jer se zgrada Galerija Matice srspke renovira, ali se pokazala kao dobar prostor te su sada tu dela naših malih majstora – objasnila je Miroslava Žarkvov.

Izvor: dnevnik.rs