Danas počinje festival Videomedeja u Novom Sadu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Međunarodni festival savremene video umetnosti Videomedeja, u organizaciji i produkciji Udruženja za video umetnost Videomedeja, biće održan od 21. do 23. oktobra u Novom Sadu, u prostorijama Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

U toku trodnevnog festivala publici će biti predstavljena 52 video rada, 12 studentskih kratkometražnih i dugometražnih filmova i 7 medijskih instalacija. Na konkurs za jubilarnu 20. Videomedeju pristiglo je preko 1000 prijava od kojih je 8 odstvo uvršteno u festivalski program. U konkursu su učestvovali autori i autorke iz 40 različitih zemalja sa svih kontinenata, a program su uredili Ivana Sremčević Matijević, Željko Mandić i Aleksandar Davić, navedeno je u saopštenju.

Revijalni program uključuje specijalnu selekciju video radova domaćih autora Made in Serbia i prezentacije članova žirija – Čedomira Vasića iz Srbije, Volkera Schreinera iz Nemačke i Miodraga Miloševića iz Srbije. Radovi u okviru takmičarkog dela programa konkurišu za nagrade Sfinga, Bogdanka Poznanović i Lunartis koje dodeljuje žiri i nagradu Lunartis koju dodeljuje publika.

Program za sva tri festivalska dana počinje u 17 časova i traje do ponoći, a ulaz je besplatan.

Programska satnica festivala može se preuzeti na zvaničnom sajtu Videomedeje.

Izvor/Fotografija: Videomedeja.org