Dan otvorenih vrata sa inspektorima prvi put u N. Sadu

0

Građani Novog Sada i okoline i predstavnici firmi, danas su u direktnom razgovoru sa inspektorima imali priliku da, prvi put na jednom mestu, dobiju konkretne savete i odgovore na sva pitanja u vezi sa radom inspekcija.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je da se u reformu inspekcijskih službi krenulo zbog težnje da njihov rad bude primeren tržišnoj ekonomiji i otuda, pored kontrolne, i savetodavna i preventivna uloga.

“Cilj svega što radimo nije da se ljudi inspekcija plaše, i iz straha greše, već da shvate i razumeju da inspektori obezbeđuju da zakoni važe za sve jednako, da svi imaju istu obavezu da plaćaju poreze, ali i da svaka kontrola ima veze sa bezbednošću proizvoda koji se plasiraju na tržište ili usluga koje se pružaju građanima, dakle i sa konkurentnošću privrede i fer poslovnim okruženjem”, izjavio je Ružić.

On je, kako je saopšteno, naveo da Ministarstvo nastoji da obezbedi redovne kanale komunikacije između inspekcija i privrede i najavio uvođenje specijalizovanih stručnjaka koji bi postupali u svojstvu savetnika za privredu u odnosu na primedbe na inspekcijski nadzor.

Tokom sastanka, u organizaciji Projekta za bolje uslove poslovanja Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID BEP) i Privredne komore Srbije (PKS), inspektori sa dugogodišnjim iskustvom, u sklopu svojih preventivno-savetodavnih aktivnosti, diskutovali su sa privrednicima o otvorenim pitanjima iz njihovog poslovanja, davali savete i preporuke za poštovanje zakona i efikasno otklanjanje eventualnih propusta u radu.

Viši stručni savetnik za regulatorna pitanja i inspekcijski nadzor USAID BEP, Milan Stefanović, podsetio je da su ovakvi skupovi već održani u Beogradu i Nišu.

Novi Zakon o inspekcijskom nadzoru, donet uz podršku USAID BEP, značajno je unapredio funkciju inspekcije, koja sada ima savetodavnu i preventivnu, a ne prvenstveno kaznenu ulogu. Inspekcijski nadzor sada je zasnovan i na proceni rizika, planovima i kontrolnim listama, što omogućava inspekciji da utvrdi prioritete u radu i nadzoru, a privrednicima olakšava poslovanje u skladu sa zakonom, naveo je Stefanović.

Prema njegovim rečima, ova reforma uticala je na promenu percepcije inspektora kod privrednika, kao i unapređenje delotvornosti inspekcijskog nadzora, pre svega stvaranjem uslova za koordinaciju inspekcijskih službi i drugih nadležnih organa.

“Značaj ove inicijative USAID BEP-a, koju je podržala PKS – RPK Novi Sad, jeste u činjenici da su do sada privrednici u inspekcijskim službama videli samo kontrolni, odnosno kazneni organ, a od danas je prilika da razmenom iskustava, pitanja i saveta, unaprede međusobni odnos koji je nesumnjivo u interesu razvoja privrede”, rekla je Olivera Simović,v.d. direktora Regionalne privredne komore Novi Sad.

Prema podacima tradicionalne godišnje ankete “1.000 preduzeća” koju sprovodi USAID, u periodu od godinu dana nakon usvajanja Zakona o inspekcijskom nadzoru, došlo je do velikog skoka u pozitivnoj percepciji o inspekcijama među preduzetnicima, sa 48 na 70 odsto.

Izvor: Tanjug/RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.