Ambasadorka Francuske posetila Novi Sad

0
Bolnica VITA Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je ambasadorku Francuske u Srbiji Nj. E. Kristin Moro. Kako je naglasio ova već treća poseta ambasadorke Novom Sadu svedoči o kontinuiranom dijalogu koji se vodi.

– Na sastanku ćemo razgovarati o više tema, a svakako se izdvajaju one koje su vezane za Evropsku prestonicu kulture i saradnju sa ustanovama kulture i ambasadom Francuske. Prethodnih dana održan je sastanak Fondacije “Novi Sad 2021“ i Francuskog instituta u Srbiji na kojem su razmatrani konkretni modeli saradnje i gostovanje umetnika iz Francuske u 2017. godini. Takođe, pričaćemo i odnosima Grada Novog Sada i departmana Valdoaz, odnosno tri pariske opštine sa kojima Novi Sad ima ostvaren prvi nivo saradnje, sve u cilju bratimljenja našeg grada i Valdoaza – istakao je gradonačelnik i dodao da će sa ambasadorkom razmatrati položaj investitora iz Francuske koji posluju u Novom Sadu i okolini, kao što su banka “Crédit Agricole“ i kompanija “Lafarge“.

Ambasadorka Francuske Kristin Moro izrazila je zadovoljstvo zbog posete Novom Sadu, a kao jedan od povoda navela je manifestaciju “Mesec frankofonije“.

– Nakon ovog sastanka posetiću Gimnaziju “Jovan Jovanović Zmaj“ koja je uključena u program manifestacije “Mesec frankofonije“, ali i jednu osnovnu školu u kojoj đaci uče francuski jezik. Na sastanku u Gradskoj kući razmatraćemo saradnju Novog Sada i ambasade Francuske na jednom opštijem nivou, ali i saradnju AP Vojvodine i Francuske – kazala je Moro.

Ona je takođe navela da francuske ustanove kulture, i ambasada te zemlje žele aktivno da učestvuju u aktivnostima koje se realizuju u okviru projekata Evropska prestonica kulture 2021. godine i Omladinska prestonica Evrope 2019., ocenjujući da su Novi Sad i Vojvodina angažovni na modernizaciji kulture i programa za mlade.

Izvor: Brif.rs