Novi Sad donirao pet miliona dinara za lečenje teško obolele dece

0

Danas je u Novom Sadu sklopljen Ugovor o dodeli pomoći Grada Novog Sada koja je namenjena za lečenje dece obolele od teških bolesti.

Ugovor je sklopljen između Grada Novog Sada i Ministarstva zdravlja Republike Srbije, odnosno Budžetskog fonda za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji. Ugovor su potpisali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar, a u prisustvu člana Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltana Horvata i Pokrajinskog sekretara za zdravstvo doc. dr Zorana Gojkovića.

vucevic

“Kao i prošle godine Grad Novi Sad je doneo odluku da deo budžetskih sredstava, odnosno pet miliona dinara, izdvoji iz Uprave za zdravstvo i prosledi ih u Fond koji pomaže najmlađim građanima kojima je neophodna zdravstvena zaštita i pomoć van naše države”, rekao je Vučević.

On je rekao da je Grad vodio odgovornu politiku u pogledu javnih finansija u toku godine i da je uštedama omogućeno da se kao i 2016. godine izdvoji isti iznos, i da se na taj način  pomoglo državi da obezbedi što veći fond ukupnih sredstava, čime se direktno pomaže onima kojima je zdrastvena pomoć neophodna.

Vučević se zahvalio Ministarstvu zdravlja, Pokrajinskom sekretarijatu i Gradskoj upravi za zdravstvo na odličnoj saradnji, i dodao da će zajedno raditi na tome da se obezbedi što bolja zdravstvena zaštita našim građanima.

“Svi zajedno ćemo raditi na tome Tako udruženi, umreženi na sva tri nivoa vlasti, od centralnog do lokalnog, možemo mnogo toga da postignemo, a sve u cilju poboljšanja zdravstvene nege naših građana”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ugovorom je precizirano da će davalac pomoći, primaocu pomoći, do kraja decembra 2017. godine, uplatiti sredstva na ime pomoći deci i mladima obolelim od teških bolesti koji se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji, radi njihovog lečenja u inostranstvu i to u iznosu od pet miliona dinara.

Ministar dr Zlatibor Lončar se zahvalio gradonačelniku, njegovim saradnicima i građanima Novog Sada na pomoći.

“To pokazuje jednu veliku odgovornost onih koji su prepoznali Fond, kao mesto sa kojeg može da se pomogne našim najmlađima. Drago mi je da su po drugi put izabrali baš ovaj državni budžetski fond i pored drugih fondova koji postoje. Do sada je plaćeno i organizovano preko 90 intervencija u inostranstvu za 68 naših mališana, 173 uzorka krvi i tkiva je poslato u inostranstvo da bi se došlo do dijagnoze za retke bolesti, mnogo stranih stručnjaka je došlo u Srbiju gde su operisali i pomagali našim mališanima, a to je samo deo onoga što smo uradili od osnivanja Fonda 2014. godine”, rekao je Lončar.

“Od početka do sada, prikupljeno je preko 448 miliona dinara i oko 150 000 evra, a Fond trenutno ima preko 70 miliona dinara na računu za svu decu za koju se ustanovi da joj se može pomoći u inostranstvu”, izjavio je ministar Lončar i apelovao na građane da imaju na umu kakvim fondovima uplaćuju novac za lečenje, jer je transparentnost raspolaganja tim novcem često diksutabilna.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.