Nikolić u Pekingu sa predsednikom Kine Si Đinpingom

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nastavlja zvaničnu posetu Kini gde će se danas sastati sa predsednikom Si Đinpingom, sa kojim će razgovarati o razvoju zajedničkih srpsko-kineskih projekata.

Tokom posete Kini Nikolić će se sastati i sa drugim najvišim zvaničnicima, premijerom Li Kećijangom, kao i sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Džang Deđiangom, a biće proglašen i za počasnog građanina grada Pekinga.

Tokom posete, Nikolić će imati brojne sastanke i sa kineskim privrednicima, a tokom dana razgovaraće i sa predstavnicima kompanije „Huawei“.

Nikolić je juče doputovao u zvaničnu posetu NR Kini i prvog dana obišao je pokrajinu Šandung i gradove Ćingdao i Đinan.

On je u Ćingdau razgovarao sa predstavnicima kineske kompanije CNTC, sa kojima je, u gradu Laisi nadomak Ćingdaa, otvorio radove na izgradnji Kinesko-srpskog kulturnog sela.

Predsednik Nikolić je tokom razgovora sa predstavnicima kompanije CNTC uputio poziv kineskim preduzećima da investiraju u srpsku privredu.

On je dodao da se Srbija danas pokazala kao oaza stabilnosti u regionu i da je to zasluga politike koju je naša zemlja vodila u prethodnih nekoliko godina, a na kojoj će sigurno insistirati i ubuduće.

Predsednik Nikolić sastao se i sa rukovodstvom pokrajine Šandung.

U razgovoru sa predsedavajućim Komiteta Narodnog kongresa Pokrajine Šandung i sekretarom Pokrajinskog komiteta Komunističke partije Kine Đijang Jikangom, predsednik Nikolić je rekao da je nakon posete predsednika Narodne Republike Kine, obim ekonomske saradnje pokrajine Šandung i Republike Srbije povećan za 29 odsto.

Predsednik Nikolić i njegov domaćin ocenili su da je to dobar pokazatelj da naša bilateralna saradnja ima još mnogo mogućnosti za razvoj u korist građana Srbije i Kine.

Izvor: Tanjug