Nikolić: Jedino izvesno da će Vučić biti predsednik

0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će posle predstojećih predsedničkih izbora jedino izvesno biti da će budući predsednik Republike biti aktuelni premijer Aleksandar Vučić.
“Juče smo se dogovorili i to je zajednički rad na obnavljanju Srbije, na podizanju Srbije s kolena, a to ko je na kojoj funkciji… jedino je izvesno da će Vučić biti predsednik Srbije”, istakao je Nikolić gostujući na RTS-u.On je poručio da će aktivno podržavati Vučićevu kandidaturu i dodao da on i premijer nisu razgovarali o funkcijama.
“Nismo mi koalicioni partneri pa da o tome razgovaramo”, rekao je Nikolić.On je dodao da je ubeđen da bi pobedio na izborima i da je ponosan na SNS što ima dva kandidata koja bi pobedila na izborima.Nikolić je potvrdio da su bila dva predloga koje je predložio – da ga podrži Vučić za drugi mandat, a drugi da mu pruži podršku i da se vrati na funkciju predsednika stranke i Vucicć dodeli mandat za sastav vlade, ali i dodao da prvi predlog više ne dolazi u obzir.
A o drugom delu ćemo razgovarati kao o trećem, četvrtom…, rekao je Nikolić.Predsednik je dodao i da je poslednjih dana razmišljao da se kandiduje za drugi mandat, ali da je od toga odustao kada je video odluku Srpske napredne stranke, kao i to što ne želi da preokrene situaciju u korist onih za koje ne želi da budu na čelu Srbije.
“Sve dok SNS nije donela odluku ko će biti kandidat, mislio sam i predlagao Aleksandru da se dogovoramo i na tu temu da ja budem kandidat. Kada je stranka odlučila, shvatio sam da bih izložio mnoge ljude da kažu i nešto loše o meni, ili da to pomisle, a mislim da je bilo bespredmetno očekivati da se obratim SNS-u da bih razgovrao o mojoj kandidaturi”, rekao je Nikolić.On je dodao da poštuje stav SNS da podržava Vučića za kandidata za predsednika.
“I ukoliko insistiram da budem kandidat, mogu da preokrenem situaciju u korist ljudi za koje nikada ne bih poželeo da budu na čelu Srbije, jer ne mogu da rade tako dobro posao kao što sma ja radio ili kao što će raditi Vučić”, rekao je Nikolić i dodao da u njih nema poverenje.Nikolić je dodao i da mu je bilo zanimljivo i mučno da gleda kako mu se prijatelji, kada je objavljena vest da se ponovo kandiduje za predsednika, svrstavaju na jednu ili drugu stranu, “kako se moji prijatelji pretvaraju u ljude koji bi Srbiju da zaštite od mene”, rekao je Nikolić.
Predsednik je objasnio da je shvatio da ne bi valjalo za Srbiju da takva situacija traje dugo i dodao da je zato juče postignut dogovor.

Čurkinu Orden prvog stepena

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je večeras da je odlučio da posthumno odlikuje ambasadora Rusije pri UN Vitalija Čurkina.
On je, u emisiji “Upitnik“ RTS-a, rekao da je Čurkin mnogo pomogao Srbiji i da će ostati upamćen kao Rus koji je stavio veto na rezoluciju koja se nije ticala Rusije.
Zato je odlučio da mu dodeli Orden prvog stepena.
“Dok imamo takve prijatelje u međunarodnim organizacijama ne brinem hoćemo li doživeti iznenađenje hoće li Savet bezbednosti UN priznati nezavisnost Kosova ili usvojiti rezoluciju protiv nas“, naglasio je Nikolić dodajući da takve prijatelje treba tražiti.

Bez pobede u UNESKO ne bi bilo daljeg dijaloga

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je večeras da ne bismo imali o čemu dalje da razgovaramo u dijalogu sa Prištinom da je Kosovo bilo primljeno u UNESKO.
On je, gostujući u emisiji „Upitnik“ na RTS-u, kazao da je glasanje u UNESKO bilo veoma teško, i da je to izvanredna pobeda u kojoj su sarađivali premijer i predsednik Republike svako na svom nivou.
„Vodili smo odličnu akciju, ali je malo falilo da UNESKO primi Kosovo. To bi bio kraj naših razgovora u dijalogu. O čemu bi posle mogli da razgovaramo“, naglasio je Nikolić dodajući da su pobedu doneli Japan, Južna Koreja i Rusija.
Naglasio je da nije samo Crna Gora ta koja treba da se ubeđuje, podsećajući da je i Grčka izašla iz sale kada je bilo glasanje, kao i da su to učinili Iran, Alžir, Egipat.
Prema njegovim rečima, države koje nisu priznale nezavisnost Kosova razdvojile su pitanje priznavanja zbog svojih problema, od glasanja u UNESKO jer žele da se dodvore velikima koji prete uz objašnjenje da nije bitno da li će Kosovo biti primljeno u članstvo.
„Nama je to mnogo bitno i to je srž naše današnje borbe“, naglasio je Nikolić.
Kazao je da je predložio, a da ne zna da li će to prihvatiti i Aleksandar Vučić, da se baština na Kosovu i Metohiji odvoji, da je hrišćanska srpska i da se o njoj brine Srbija, a da islamska pripadne privremenim institucijama iz Prištine.
Istovremeno je ocenio da je SPC trebalo da bude uključena u dijalog.
„Danas ne bi Kosovo moglo da uđe u UNESKO da je postignut dogovor o apsolutnoj autonomiji SPC na Kosovu i Metohiji. Ali dobio sam razumeman odgovor crkve da ne priznaju Prištinu i da nemaju s kim da razgovaraju, ali ni ja ne priznajem, pa mora da se razgovara“, poručio je on.

Srbija spremna na sve uslove EU, sem na priznanje KIM

Predsednik Srbije Tomsilav Nikolić večeras je izjavio da je bio prvi koji je rekao da će priznanje KiM biti uslov za ulazak u EU, da ćemo sve drugo da ispunimo, ali da to nećemo.
EU je jedan oblik organizovanja u kojem treba da budemo, rekao je Nikolić gostujući na RTS, ali i dodao da smo spremni i da možemo da ispunimo sve uslove, ali ne i taj.
Prema njegovim rečima, nijedan evropski zvaničnik od Johanesa Hana nije pomenuo više tako nešto, ali i dodao da je Han rekao da dalje nećemo moći ukoliko ne sklopimo dobrosusedski obavezujući ugovor sa KiM i bez zajedničke spoljne politike.
Kako je rekao, treba razmišljati i o tome kako će reagovati parlamenti u zemljama EU, među kojima i Nemačke kao odlučujuće članice, ali i da jeste na nama da ispunumo uslove i otvaramo sva druga poglavlja.
Nikolić je rekao da je Priština pod pokroviteljstvom EU da može da radi i ponaša se kako hoće i da joj to prolazi, dok nama nije dozvoljeno to što i njima.
“Mislim da su naši izvanredno radili u uslovima u kojima su se nalazili” rekao je Nikolić.
Govoreći o vozu koji je iz Beograda pošao u Kosovsku Mitrovicu Nikolić je rekao da su on i Vucicć zaustavili voz, ali da su se pojavile specijalne jedinice kosovske policije, a na to nisu imale pravo po sporazumu i to je dokaz da oni sporazume ne poštuju.
Prema njegovim rečima, formiranje ZSO je ispit za EU i da li može da sprovede u delo ono što je dogovoreno.
On je naveo da je manir opozicije da stalno kudi ono što vlast radi i dodao da je izgubljeno dragoceno vreme po pitanju KiM i da ništa nije urađeno do 2012. godine.
On je rekao da je bilo teško da laže da će vojska braniti Srbe na Kosovu i Metohiji ako budu napadnuti i dodao da bi lično išao zajedno sa onima koji bi pošli za njim.
“Ne mislim da bi tamo ratovala politička elita, ja bih rativao i ako bi neko hteo da zaštiti Srbe tamo pošao bi sa mnom”.

Izetbegović ne sme da sukobi narode

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas, povodom najave revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, da je to unutrašnja potreba bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića zbog koje ne bi smeo da međusobno suprotstavlja narode koji žive na toj teritoriji.
Nikolić je večeras, gostujući na RTS-u, rekao da inicijativa za reviziju dovodi u pitanje koliko je iskrena Izetbegovićeva želja da živi u miru sa 1,2 miliona Srba.
Nikolić je upitao šta znači to što se posle deset godina ponovo pokreće nešto što je presuđeno i upitao šta će biti sa srpskim narodom.
“Kako će se srpski narod osećati kada vidi da jedan narod, preko svog predstavnika, pokreće protiv njega reviziju, da osudi maticu da je počinila genocid”, upitao je Nikolić.
On je podvukao da Izetbegović ne bi smeo, zbog želje da ojača svoju poziciju, da međusobno suprotstavlja narode, tim pre što i hrvatski narod u BiH, kako je rekao, nije za to.
“Beograd može samo da pruži podršku Bosni i Hercegovini, srpskom narodu i entitetu u BiH. Ali i učinićemo sve što je moguće, a to smo i dužni, da pružimo svu pravnu pomoć da se to odbaci kao nedostojanstveno”, rekao je Nikolić.

Problemi sa ZG i Sarajevom zbog ultranacionalista

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da su odnosi u regionu odlični, ali ocenio da problemi postoje sa Zagrebom i Sarajevom, jer se oni koji vode Hrvatsku i BiH plaše ultranacionalista.
Nikolić je, gostujući na RTS-u, rekao da Srbija ima dva problema – “Jedan u Zagrebu, jedan u Sarajevu, a oba su izazvana nacionalizmom”.
Kako je objasnio, političari stvaraju ugled među pripadnicima svog naroda na svom nacionalizmu i na tome da će odbraniti Hrvate u Hrvatskoj i Bošnjake u BiH od Srba.
“I to stvara problem. Rado bismo putovali u zvanične posete u Hrvatsku i pozivali njihove predstavnike, ali oni strahuju šta će im reći ultranacionalisti”, rekao je Nikolić.
On je podsetio da je primio u zvaničnu posetu u Srbiji najviše predstavnike i Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali da nikada nije bio pozvan u zvaničnu posetu tim državama.
“I to je ono što izdvaja Srbiju od drugih. Srbiju ne vode ultranacionalisti, već oni koji vole Srbiju”, poručio je Nikolić.

Najradosnija vest iz Kine na kraju mandata

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je večeras da će svoj mandat završiti sa jednom radosnom vešću po Srbiju iz Kine, i da je sve uradio kako treba, te da je miran i spokojan.
„Nadam se da ću na kraju mandata doneti najradosniju vest za Srbiju iz Kine“, rekao je on gostujući u emisiji „Upitnik“ na RTS-u istakavši da će detalje o tome saopštiti premijer.
Kazao je da misli da ne pamti da je neko bio tolko osporavan u zemlji, a toliko poštovan u svetu od predsednika Srbije kao on.
„Milošević nije bio poštovan u svetu, a drugi ni u zemlji ni svetu“, naglasio je Nikolić.
„Sve sam uradio kako treba, miran sam i spokojan. To što sam bio vrlo često sam je moja sudbina“, rekao je on.
Nikolić je kazao da je razgovarao sa najvišim funkcionerima u svetu potpuno otvoreno, ne ravnopravno, ali kao čovek koji ima svoje mišljenje i brani svoju zemlju.
Neki su, prema njegovim rečima bili iznenađeni, i brzo spuštali loptu jer su videli da razgovaraju sa osobom koja brine o svojoj zemlji.
Na pitanje gde sebe vidi za pet godina kazao je da bi voleo da se vidi živog i zdravog, sposobnog da radi.
„Ako sve bude kako treba mislim da bi bilo pravo vreme da se polako sklonim i ako Bog da da završim neke poslove koje je trebalo odavno da završim, a po kojima ću ostati upamćen“, naglasio je on.
Nikolić je ponovio da je časno priveo kraju svoj mandat, i da, ako neko bude realno pisao o njemu, o tome šta je radio, da će imati o čemu da piše.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.