Neprihvatljiv jezik ucena i pretnji albanskih političara sa Kosmeta

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović upozorila je danas Savet bezbednosti UN na neprihvatljiv manir Prištine da se dijalog i proces normalizacije odnosa tretiraju kao sredstvo ucene prema srpskoj strani i evropskim partnerima.

Kuburović je na sednici na kojoj je razmatran tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu misije svetske organizacije na Kosovu i Metohiji istakla da Srbija, uprkos brojnim izazovima, nastavlja da konstruktivno, odgovorno i posvećeno učestvuje u dijalogu sa ciljem rešavanja otvorenih pitanja u statusno neutralnom okviru.

Naša zemlja, dodala je ona, želi na taj način da doprinese stabilizaciji prilika i stvaranju uslova za nesmetani napredak regiona zapadnog Balkana ka članstvu u EU.

Kuburović je ukazala na to da je ovakav stav Prištine kulminirao početkom marta kada je kosovska skupština usvojila rezoluciju o prekidu dijaloga, koji se faktički vezuje za sudbinu jedne osobe koja se tereti za najmonstruoznije zločine.

Usledile su otvorene pretnje albanskih političkih lidera iz regiona prekrajanjem granica i stvaranjem takozvane „velike Albanije“ u slučaju da njihove ambicije u pogledu evrointegracija ne budu zadovoljene po ubrzanoj proceduri, naglasila je ona.

Uprkos tome što dogovor o uspostavljanju ZSO predstavlja najvažniji deo prvog sporazuma o normalizaciji odnosa i ključno pitanje za opstanak srpskog naroda na KiM, ni u proteklom periodu nije bilo značajnijih pomaka na tom planu, navela je Kuburović, upozorivši na to da problem neće rešiti tek po koja uzgredna javna kritika upućena Prištini.

Izvor: Vlada Srbije