Neophodna jača veza nauke i privrede

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnologiju Nenad Popović posetio je danas, povodom Dana nauke, Univerzitet u Novom Sadu gde se upoznao za projektom izgradnje Naučno-tehnološkog parka u okviru Fakulteta tehničkih nauka.

Popović je posetio i Institut „BioSens“, koji je jedan od glavnih evropskih centara za razvoj inovacija i primene naprednih informacionih tehnologija u poljoprivredi.

Ministar je tom prilikom razgovarao sa rektorom Univerziteta u Novom Sadu Dušanom Nikolićem, dekanom Fakulteta tehničkih nauka Radetom Doroslovačkim, kao i rukovodiocima Instituta „BioSens“ Vladimirom Crnojevićem i Vesnom Bengin-Crnojević.

On je istakao da je glavni zadatak ministarstva na čijem je čelu ostvarivanje bliže saradnje privrede i naučno-istraživačkih institucija i fakulteta, kao i stvaranje povoljnijeg inovacionog ekosistema.

Popović je objasnio da to podrazumeva stvaranje povoljnijeg ambijenta za razvoj inovativnih i tehnoloških startapova, prvenstveno kroz unapređenje zakonodavnog okvira, poreske politike i olakšanog finansiranja koje će podstaći razvoj inovativnog preduzetništva kod mladih.

Prema njegovim rečima, to je put za otvaranje novih radnih mesta i rast izvoza u oblasti inovacija.

Popović je istakao da je izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu važna za grad Novi Sad, Vojvodinu i čitavu Srbiju, kao mehanizma koji će otvoriti nove perspektive za dalji razvoj nauke i primenu naučno-istraživačkih rešenja u privredi.

Park će se prostirati na površini od 26.000 metara kvadratnih, a taj prostor će, pored visokotehnoloških kompanija koje posluju u Srbiji, koristiti i profesori i studenti fakulteta koji će na jednom mestu imati najsavremeniju opremu i sve uslove za pokretanje svojih inovativnih startapova, naglasio je on.

Prilikom posete Institutu „BioSens“, Popović je izrazio zadovoljstvo, budući da je ovaj institut, a samim tim i Srbija, baza za naučnike i istraživače koji su prepoznati na najvišem svetskom nivou.

Izvor: Vlada Srbije