Nastavak strateške saradnje sa Kinom u više oblasti

0
Foto: mgsi.gov.rs
Bolnica VITA Novi Sad

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, sastala se danas sa Džang Đunkuom, direktorom Centra za razvoj NR Kine, sa kojim je razgovarala o daljem nastavku uspešne saradnje dve zemlje u oblasti infrastrukturnih projekata, ali i produbljivanju saradnje u oblasti poljoprivrede, turizma i informacionih tehnologija.

„Svi projekti koje zajednički sprovodimo u oblasti infrastrukture i saobraćaja pokazuju da naša saradnja i prijateljstvo iz godine u godinu bivaju sve bolji. Srbija je prepoznata kao centar infrastrukture u inicijativi 16 plus 1 i očekujemo da u skorijoj budućnosti organizujemo sastanak resornih ministara u Beogradu kako bismo razgovarali o novim projektima“, izjavila je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva, koja predsedava vladinom Mešovitom komisijom za odnose Srbije i Kine, istakla je da saradnju u okviru inicijative „Jedan pojas, jedan put“ treba još intenzivnije nastaviti.

“Jedan pojas, jedan put“ za nas je od ogromne važnosti i želimo da kao tranzitna zemlja budemo što više deo tog projekta, posebno u oblasti železničkog i drumskog saobraćaja“, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade predstavila je rezultate dosadašnje saradnje sa Kinom, podsetivši da je zajedničkim zalaganjem završen most Zemun-Borča, da je uspostavljena avio-linija Beograd–Peking, da su ukinute vize građanima Kine, ali i da se intenzivno radi na izgradnji Koridora 11 i pripremi projekta za rekonstrukciju pruge Beograd-Budimpešta.

„Pored postojećih infrastrukturnih projekata, vrednih 2,5 milijardi, od velike važnosti je da razvijamo strateško partnerstvo i u oblasti poljoprivrede, turizma, novih tehnologija i razmeni znanja i iskustava“, istakla je ona.

Džang Đunkuo zahvalio je potpredsednici Vlade na izuzetnoj saradnji, istakavši da potencijala za dalje razvijanje dobrih odnosa ima.

„Mnogi u regionu mogu da pozavide Srbiji zbog prijateljskih odnosa koje ima sa Kinom, kao i zbog rezultata koje smo zajedno postigli. Najrazvijeniju saradnju imamo u oblasti infrastrukture, nastavićemo sa tom dinamikom i želja nam je da i u drugim oblastima, poput poljoprivrede, turizma i informacionih tehnologija, te odnose produbimo“, istakao je Džang.

Mihajlovićeva i Džang Đunkuo saglasili su se da dugoročno prijateljstvo i dobri politički odnosi dve zemlje predstavljaju odličnu osnovu za dalje produbljivanje saradnje Srbije i Kine u svim oblastima.

izvor: Brif.rs

POSTAVI ODGOVOR