Napredak Srbije u evropskim integracijama

0
Bolnica VITA Novi Sad
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa izvestiocima Komiteta za monitoring Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Marijom Guzeninom i Samadom Saidovim da je Vlada Srbije sprovođenjem temeljnih reformi i uvođenjem evropskih standarda rešena da stvara modernu Srbiju.

Premijerka Brnabić je istakla da je cilj Vlade Republike Srbije oživljavanje privrede i smanjenje nezaposlenosti, na čemu se temeljno radi već tri godine.

Ona je dodala da samo ekonomski jaka i stabilna Srbija može da bude članica Evropske unije i deli evropske vrednosti.

Predstavnici Saveta Evrope pohvalili su napredak Srbije u evropskim integracijama, naročito u naporima u implementaciji Poglavlja 23, koje je vezano za vladavinu prava, ali su naglasili da država mora da uloži više napora kako bi se unapredila sloboda medija, borba protiv korupcije i vladavina prava.

Na sastanku je istaknuto da je jedan od važnijih zadataka ove vlade i reforma obrazovnog sistema i decentralizacija, za koju Srbija ima veliku podršku ove organizacije.

Predsednica Vlade je podvukla da je veoma ponosna na činjenicu da u Srbiji postoji 26 nacionalnih manjina, kao i da su na snazi zakoni koji obezbeđuju visok nivo poštovanja prava manjina.

Brnabić je predstavnicima Saveta Evrope izrazila zahvalnost na podršci i prenela uverenje da će nova Vlada Srbije nastaviti intenzivnu saradnju sa ovom organizacijom.

Izvor: Vlada Srbije