Najviše stambenih kredita u Beogradu i Novom Sadu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Građani Srbije najčešće podižu stambene kredite u tridesetim godinama života, prema statistici Erste banke.

Procenat klijenata koji je podneo zahtev za stambeni kredit u četvrtoj deceniji iznosi približno 53 odsto. Pre tridesete, na ovaj korak odlučilo se nešto više od 16 odsto klijenata, a posle 40. godine života – njih 31 odsto, navodi se u saopštenju ove banke.

Prosek godina muškaraca i žena kojima su odobreni stambeni krediti ove godine je bliži četrdesetoj, i iznosi 38,5 za muškarce, odnosno 39 za žene.

Prema analizi Erste banke, iako su i cene kvadrata i kirije za izdavanje stanova bile u opadanju, u poslednjem periodu su neznatno povećane.

Tako prosečna cena iznajmljivanja dvosobnog stana u Beogradu iznosi približno 375 evra, u Novom Sadu 240, a u Nišu 180 evra.

S druge strane, prema podacima Erste banke, prosečna mesečna rata stambenog kredita u evrima u 2016. i prvoj polovini 2017. godine u Beogradu je iznosila 325 evra, u Novom Sadu 245, a u Nišu 190 evra.

Ubedljivo najviše stambenih kredita u Erste banci podignuto je za kupovinu stanova u Beogradu, gotovo polovina (48 odsto), zatim u Novom Sadu i okolini (27 odsto), dok u ostatku Vojvodine taj procenat iznosi osam, a u ostalim delovima Srbije 17 odsto.

Zanimljiva je i činjenica da su od ukupno plasiranih kredita Erste banke, 68 odsto podigli muškarci, a 32 posto – žene.

Izvor: Tanjug