Naftna industrije Srbije ostvarila neto dobit od 20,1 milijarde dinara

0
Foto: www.nis.eu
Bolnica VITA Novi Sad

Naftna industrije Srbije (NIS) ostvarila je neto dobit od 20,1 milijarde dinara od januara do septembra ove godine, što je za 2,6 puta više u odnosu na isti period prošle godine.

Profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije (EBITDA) dostigao je 34,3 milijarde dinara, što je za 53 odsto više nego u devet meseci prošle godine, navodi se u saopštenju kompanije.

„Pozitivni rezultati poslovanja NIS-a dokaz su da je kompanija izabrala optimalni model poslovanja u sadašnjim tržišnim uslovima. U izveštajnom periodu, u razvoj NIS-a uložili smo 16,6 milijardi dinara i nastavili smo da radimo na povećanju efikasnosti poslovanja kompanije“, izjavio je generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.

NIS je ove godine, kako je dodao, koncentrisan na realizaciju najvećeg projekta u energetskom sektoru Srbije – izgradnju kompleksa Duboke prerade u Rafineriji nafte u Pančevu.

„Takođe, nastavljamo sa modernizacijom i razvojem naše maloprodajne mreže, ulažemo u geološka istraživanja i u proizvodnju nafte i gasa, kao i u projekte iz oblasti energetike“, izjavio je Tjurdenjev.

Nastavljen je i trend rasta obaveza NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda, koje su u devet meseci 2017. godine iznosile 126 milijardi dinara, što je rast od sedam odsto u poređenju sa istim periodom 2016.

Efekat mera za povećanje operativne efikasnosti na pokazatelj EBITDA iznosio je 5,1 milijardu dinara.

Obim proizvodnje nafte i gasa za devet meseci tekuće godine iznosio je 1,04 miliona uslovnih tona, dok je obim prerade zabeležio rast od 10 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine i iznosio je 2,6 miliona tona.

Istovremeno je za devet meseci, NIS grupa realizovala ukupan promet naftnih derivata od 2,5 miliona tona, što je za četiri odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Takođe, proizvedeno je 117.967 MWh električne energije, što je 13 odsto bolji rezultat nego u devet meseci prethodne godine, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR