Mreža za restituciju za zaštitu sistema za navodnjavanje

0
Bolnica VITA Novi Sad

Mreža za restituciju u Srbiji saopštila je danas da je uputila zahteve Vladi Srbije, Direkciji za imovinu Srbije i Državnom pravobranilaštvu, radi pokretanja zakonskih postupaka u cilju popisa i zaštite nesporne državne imovine – preostalih sistema za navodnjavanje.

Kako se navodi, taj zahtev se pokreće povodom sve učestalijih zloupotreba odredbi Zakona o restituciji koje se tiču poljoprivrednog zemljišta.

Dodaje se da se sistemi za navodnjavanje, iako objektivno mali deo u ukupnoj masi nepopisane državne imovine, sve češće zloupotrebljavaju kao sredstvo za uzurpaciju državnog ali i privatnog vraćenog poljoprivrednog zemljišta.

„Očekujemo da će nadležni primeniti i odredbe Zakona o planiranju i izgradnji po kojima se zemljište koje se nalazi pod nespornim „objektima u državnoj svojini – sistemima za navodnjavanje“, kao i zemljište koje služi za njihovu upotrebu, shodno njihovim tumačenjima i cele površine zemljišta koje se navodnjavaju, utvrditi kao državna svojina“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug