Mogerini: Srbija ima pravo da bude ambiciozna

0
Bolnica VITA Novi Sad

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku izjavila je danas u Beogradu da Srbija ima pravo da bude ambiciozna i da vidi Srbiju u Uniji, ali da je “impresivan napredak” Beograda i Zapadnog Balkana ugrožen sve većem osećajem nesigurnosti u svetu i regionu.

“Imate pravo da budete ambiciozni. Danas želim da vam pokažem da smo i mi ambiciozni. Nama je stalo do Srbije, zbog njene sadašnjosti i budućnosti, zato što su sadašnjost i budućnost Srbije uvezani sa sadašnjošću i budućnošću EU. Ne samo da su vrata EU širom otvorena za Srbiju, već sa zadovoljstvom očekujemo vaše pridruženje evropskoj zajednici”, rekla je Mogerini u obraćanju poslanicima Narodne skupštine.

Mogerini je rekla da je EU nepotpuna sve dok Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana ne budu deo evropske porodice i dodala da su izazovi s kojima se Srbija danas suočava isti kao i izazovi koji su pred EU.

“Realnost nam govori da smo potrebni jedni drugima. Ova poruka postaje još važnija danas u delikatnom trenutku u kojem se nalaze Evropa i region”, rekla je Mogerini.

Evropska zvaničnica je ocenila da je Srbija ključna za regionalnu stabilnost i da će bez mira i pomirenja biti ugrožen i napredak u bilo kojoj drugoj oblasti.

Podsetivši da je EU najveći trgovinski partner Srbije i veliki investitor, Mogerini je rekla da postoji interes da se produbi saradnja Srbije i EU.

Tokom većeg dela izlaganja, poslanici Srpske radikalne stranke su vikali, lupali o poslaničke klupe i skandirali Srbija-Rusija, ne treba nam Unija. Poslanici Dveri stajali su i držali transparent na kojem je pisalo “Srbija ne veruje Briselu”.

Mogerinijevom se danas sastaje sa predsednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem i predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Izvor: Tanjug