Modernizacija Carinske laboratorije Srbije

0

Danas je u Upravi carina svečano obeležen uspešan završetak projekta koji predstavlja prvi korak ka modernizaciji Carinske laboratorije Srbije, navedeno je u saopštenju.

Projekat pod pokroviteljstvom EU, vredan 250.000 evra, omogućio je razmenu iskustava sa ekspertima iz Sektor za carine i akcize, Hemijsko-tehnološkog direktorata Poreske službe Španije i tako doprineo razvoju kapaciteta Carinske laboratorije Srbije.

Zahvaljujući intenzivnoj razmeni iskustava sa stručnjacima iz Španije, kao i njihovim dragocenim preporukama, načinjen je prvi korak na putu ka savremenoj Carinskoj laboratoriji Srbije, koja će moći da se uhvati u koštac sa sve složenijom kontrolnom ulogom u međunarodnoj trgovini.

”Pokušaji prevara u oblasti međunarodne trgovine, bogaćenje pojedinaca na račun države i ugrožavanje zdravlja građana je nešto što svakako nećemo dopustiti. Da bi mogli da vršimo složene analize i kontrolišemo uzorke robe tako da državni interes bude prioritetan, potrebno nam je da naša laboratorija može da odgovori takvim zahtevima, odnosno da raspolaže boljim tehničkim i tehnološkim resursima, za šta nam je pre svega potrebna nova zgrada”, naglasila je pomoćnica direktora u Sektoru za tarifske poslove Uprave carina Srbije, Sara Srdić.

Na polju međunarodne trgovine uloga carinskih laboratorija razvijala se tokom vremena, da bi danas one imale glavnu ulogu u otkrivanjima prevara zasnovanim na lažnom predstavljanju sastava ili porekla robe. Analizama koje se vrše u takvim laboratorijama otkrivaju se potencijalne zloupotrebe prilikom uvoza, štiti se državni budžet i bezbednost građana kao krajnjih korisnika.

Ekonomska opravdanost postojanja nacionalne carinske laboratorije i dugoročne uštede za državni budžet su takođe veoma važne. Većina potrebnih, a skupih analiza se umesto u carinskoj laboratoriji trenutno obavlja u eksternim laboratorijama. Pritom se zbog specifičnosti carinskih laboratorija po pitanju zahtevanih analitičkih tehnika i metoda mnoga ispitivanja i ne mogu sprovesti u postojećim laboratorijama i institucijama u zemlji.

Sve ovo ukazuje na potrebu modernizacije naše Carinske laboratorije, koja bi značajno doprinela ne samo boljoj i efikasnijoj naplati carinskih i drugih dažbina već i zaštiti zdravlja potrošača i životne sredine.Takva moderna, dobro opremljena, nacionalna Carinska laboratorija će moći da odgovori svim zahtevima koji se pred nju postavljaju u skladu sa EU standardima.

Izvor: Uprava Carina

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.