MMF zadovoljan reformama u oblasti obrazovanja

0
Foto: mpn.gov.rs
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejmsom Rufom i predstavnicima tehničke Misije MMF. 

Ministar Šarčević upoznao je predstavnike Misije sa do sada sprovedenim reformama u sistemu obrazovanja.

Šef Misije Međunarodnog Monetarnog Fonda u Srbiji Džejms Ruf rekao je da je impresioniran onim što je urađeno u okviru zakonodavne reforme.

Šarčević je istakao da su trenutno u skupštinskoj proceduri četiri zakona iz ove oblasti, a plan je da do kraja godine budu usvojena još četiri zakona, čime će biti potpuno završen zakonodavni okvir.

On je, kada je reč o racionalizaciji u prosveti, konstatovao da se na tome radi u dva pravca, dodavši da je prvi delimično okončan jer se odnosi na plan upisa u srednje škole i formiranje odeljenja u osnovnim i srednjim školama, ali i na raspodelu tehnoloških viškova i isplatu otpremnina.

Prema njegovim rečima, u tom pogledu ostvareni su očekivani rezultati, a u nastavku sledi stroga kontrola na osnovu Stručnog uputstva o formiranju odeljenja i načinu finansiranja (CENUS).

Ministar je naveo da je drugi pravac racionalizacija sistema mreža škola, pri čemu Svetska banka radi na platformi, koja je, kako je u početku bilo planirano, trebalo da se završi do kraja avgusta.

Novi rok je sredina novembra, dodao je on i najavio početak rada na mreži obrazovno vaspitnih ustanova u celoj Srbiji, za šta će i u budžetu Ministarstva za 2018. godinu biti izdvojena određena sredstva.

Izvor: Vlada Srbije

POSTAVI ODGOVOR