MMF: Povećano poverenje Srbije na tržištu

0

Na jučerašnjoj sednici Odbora izvršnih direktora MMF-a, doneta je odluka o uspešnom završetku osmog razmatranja aktuelnog stendbaj aranžmana iz predostrožnosti Republike Srbije, saopštila je Narodna banka Srbije.

Tokom trajanja aranžmana, koji ističe 22. februara 2018. godine, Srbija nije koristila sredstva koja su joj bila na raspolaganju, navedeno je u saopštenju.

Takođe, ocenjeno je da je Srbija tokom aranžmana, sprovođenjem dogovorenog ekonomskog programa, postigla značajan napredak, pri čemu je povećano poverenje na tržištu i ostvaren rast investicija i ekonomske aktivnosti.

MMF je pozdravio poboljšanje uslova na tržištu rada, kretanje inflacije blizu centralne vrednosti cilja, ubrzano smanjenje javnog duga i jaku eksternu poziciju zemlje.

Istovremeno, konstatovan je vidan napredak u domenu strukturnih reformi, ali i ukazano na to da su u ovoj oblasti potrebne dublje institucionalne reforme kojima bi se osigurao održiv privredni rast.

Kada je reč o fiskalnoj politici, istaknuto je da je kroz značajno fiskalno prilagođavanje nivo javnog duga u silaznoj putanji, te da je Zakonom o budžetu za 2018. godinu stvoren prostor za kapitalne investicije, pri čemu će se poreskim olakšicama dodatno stimulisati rast zaposlenosti.

Nastavak reformi, kako se ističe, unaprediće javnu administraciju i doprineti efikasnijem pružanju javnih usluga, uz ocenu da je monetarna politika uspela da drži inflaciju pod čvrstom kontrolom, čime je podržala ekonomski oporavak zemlje.

MMF je, karakterišući okvir monetarne politike kao odgovarajući, a imajući u vidu neizvesnosti na domaćem i inostranom tržištu, pozdravio nedavnu fleksibilnost deviznog kursa domaće valute, koja je delovala u pravcu aprecijacije dinara usled unapređenih makroekonomskih fundamenata i tržišnih uslova.

Reforme u finansijskom sektoru ojačale su bankarski sektor, koji je sada u znatno boljoj poziciji da podrži ekonomsku aktivnost, a MMF je pohvalio veoma dobre rezultate sprovođenja strategije za rešavanje problematičnih kredita, ali i ukazao na to da su dalje aktivnosti u ovom pogledu neophodne.

Znatan napredak u sprovođenju strukturnih reformi ojačao je potencijal rasta srpske privrede i uticao na smanjenje fiskalnih rizika i otvaranje radnih mesta.

Međunarodni monetarni fond je naglasio da je još dosta toga ostalo da se uradi kada su u pitanju preostala preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, kako bi se unapredio način njihovog upravljanja, investiranja i ojačali administrativni kapaciteti.

Takođe, ukazano je na to da je poslovno okruženje u Srbiji unapređeno u uslovima makroekonomske stabilnosti i boljeg regulatornog okvira, pri čemu se sugeriše nastavak poreskih reformi i otklanjanje neizvesnosti u sistemu sudstva, čime bi se dodatno podstakla poslovna aktivnost.

Odbor izvršnih direktora MMF-a zaključio je da je Republika Srbija, bližeći se završetku aranžmana, uspela da sprovođenjem dogovorenog ekonomskog programa ostvari makroekonomsko prilagođavanje i znatno ojača svoj ekonomski kapacitet, ističe se u saopštenju.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.