Mladi inženjeri ključni faktor konkurentnosti Srbije

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas da napori koje Vlada ulaže u digitalizaciju srpske industrije ne mogu da budu valorizovani bez jakog inženjerskog resursa.

Popović je na regionalnoj konferenciji o inženjerstvu, koja je održana na Mašinskom fakultetu u Beogradu, rekao da industriju 4.0 ne mogu da izgrade inženjeri bez najmodernijeg znanja.

On je naveo da sticanje inženjerskih znanja kod mladih i razvoj digitalne ekonomije danas predstavljaju ključne faktore konkurentnosti jedne nacije i države.

Prema njegovim rečima, Vlada upravo u našim mladim inženjerima prepoznaje jednu od ključnih razvojnih šansi i kompetitivnih prednosti Srbije u međunarodnim okvirima.

Naši mladi inženjeri i njihovo uključivanje u proces industrija 4.0 predstavljaju ključnu priliku za to da posle perioda bombardovanja, sankcija i ekonomske krize uhvatimo korak sa ekonomski razvijenim zemljama u Evropi, objasnio je ministar.

Srbiji je, kako je rekao, potrebna modernizacija inženjerskih znanja, jer tehnologije imaju radikalni razvojni trend i stara znanja brzo zastarevaju.

Tradicionalne inženjerske discipline, kao što je tradicionalno mašinstvo, treba da budu integrisane sa informaciono-komunikacionim tehnologijama. Danas je nemoguće napraviti konkurentnu mašinu, a da pored mehanike njen značajan deo ne bude elektronika, kompjuter i softver, ukazao je Popović.

On je istakao da sveobuhvatna digitalizacija industrije, kao i sticanje inženjerskih znanja koja mogu da prate taj proces, predstavljaju budućnost Srbije.

Vlada će taj proces najsnažnije podržati jer u tome vidi šansu za ekonomski rast, povećanje izvoza i otvaranje novih radnih mesta, zaključio je ministar.

Izvor: Vlada Srbije