Mirović primio predsednika Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine

0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je i danas u razgovoru sa predsednikom Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine Vasiliosom Provelegiosom, ponovio da pitanja očuvanja identiteta i unapređenje položaja nacionalnih manjina u Vojvodini, zajedno sa grčkom, zauzimaju visoko mesto u politici Pokrajinske vlade.

Mirović je istakao da se zajednički radi na stvaranju što boljih uslova značajnih za život i rad svih pripadnika nacionalnih manjina u našoj pokrajini. Imajući u vidu istorijsku osnovu koju imamo, predsednik Pokrajinske vlade istakao je da postoji značajan prostor u budućnosti za stvaranje mostova na planu, ne samo privredne i turističke, već kulturne i univerzitetske saradnje AP Vojvodine i Grčke
.
Predsednik Mirović je rekao da je kroz angažovaniji odnos naših opština, i pokrajina, moguće ostvarite jače povezivanje i praviti mostove saradnje, te realizovati programe koji će posebno biti važni i korisni za studente, mlade naučnike, istraživače i poslovne ljude.

Provelegios je istakao da je zadovoljan kako država Srbija postojećim propisima garantuje prava pripadnicima nacionalnih manjina, koji u njoj žive, u cilju očuvanja njihovih običaja, kulture, jezika i informisanja. On je naveo da bi za grčku nacionalnu manjinu, koja uspešno rešava modele svog organizovanja u Srbiji, u budućnosti posebno značajna podrška Pokrajine bila na planu povezivanja u oblasti kulture. U toku je rad na projektu sa ciljem da dvanaest grčkih regija bude predstavljeno u Srbiji u periodu od godinu dana, a isto tako i srpske oblasti u Grčkoj.

U ovom susretu, jedan od predloga bio je i da se kroz aktivnosti Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine, koje su u ovom trenutku usmerene na kulturnu promociju, most saradnje ostvari između Novog Sada i Soluna, gradova koji zauzimaju drugo mesto po veličini u Srbiji i Grčkoj, a isto tako predstavljaju mesta bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa.

Izvor: Vlada Vojvodine

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.