Mirović primio delegaciju Veća ministara Bosne i Hercegovine

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas visoku delegaciju Veća ministara Bosne i Hercegovine. U delegaciji koju je predvodio Mirko Šarović, zamenik predsedavajućeg Veća ministara i ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH, bili su: Dušan Nešković, pomoćnik ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH i Nj.E. Lazar Mirkić, ambasador BiH u Republici Srbiji.

Predsednik Mirović i visoki gosti iz BiH ocenili su da postoji dobar osnov za jačanje saradnje na planu ekonomskog razvoja, jačanja poljoprivredne saradnje i regionalnog povezivanja, mogućnost zajedničkog povlačenja sredstava iz IPA fondova, saradnje razvojnih agencija, te jačanja saradnje na planu komorskog povezivanja, a ozbiljan prostor za saradnju viđen je i u oblasti turizma. Kako je istaknuto ovom prilikom, navedene oblasti saradnje od velikog su značaja na putu unapređivanja dalje privredne saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Nakon sastanka, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i zamenik predsedavajućeg Veća ministara i ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH, Mirko Šarović dali su izjave predstavnicima medija, gde je kao prvo istaknuto da je dogovoreno da BiH bude zemlja partner na predstojećem međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Mirović je istakao da je današnja poseta potvrda saradnje u kontekstu razvoja odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine, pogotovo kroz razmatranje segmenata u kojima Autonomna pokrajina Vojvodina u tom odnosu učestvuje.

Istakavši još jednom da je najvažnija vest da je dogovorom jedne i druge strane, uz učešće poslovodstva Novosadskog sajma, zajednički definisano da će na ovogodišnjem međunarodnom poljoprivrednom sajmu Bosna i Hercegovina biti zemlja partner što je vest koja će, prema Mirovićevim rečima, posebno obradovati privrednike, posebno one koji se bave agrobiznisom sa jedne i druge strane granice. To će, kako je predsednik Pokrajinske vlade još naglasio, otvoriti mogućnost za dodatnu saradnju, posebno ako se ima u vidu obim robne razmene, mogućnost saradnje sa trećim zemljama, posebno sa Turskom, Rusijom i onim zemljama sa kojima i Srbija i Bosna i Hercegovina imaju odogovarajuće sporazume, a koji daju ogromnu motivaciju i prostor za nastup na tim tržištima.

„Mi smo danas razgovarali i o saradnji kada je reč o IPA projektima, saradnji naših razvojnih agencija, posebno kroz apliciranje kod fondova Evropske unije, i na tome ćemo raditi narednih nedelja i meseci. Biće intenzivirana i saradnja između naših komora, i uostalom mnogo je prostora za konkretnu privrednu saradnju, jer je Bosna i Hercegovina jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Republici Srbiji, i mi ćemo davati dodatne podsticaje za takvu vrstu saradnje, jer želimo mnogo više investicija i iz Bosne Hercegovine u našoj zemlji i mnogo više investicija naših privrednih subjekata u Bosni i Hercegovini. Predstojeći poljoprivredni sajam u Novom Sadu biće prilika da se predstave svi potencijali Bosne i Hercegovine i umreže sa drugim potencijalima i mi ćemo kao domaćin jednog takvog skupa nastojati da takvu politiku i kroz ovaj ekonomski segment promovišemo na tragu ukupne politike u regionu, koja mora biti vodilja svima,“ istakao je predsednik Mirović i dodao da je i današnja poseta visokih zvaničnika BiH na tragu takve jedne ukupne politike.

Izvor: Vlada Vojvodine