Mirović o programskim sadržajima RTS-a

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se danas učesnicima javne rasprave o programskim sadržajima radija, televizije i digitalnih platformi Javne medijske ustanove Radio Televizije Srbije, koju organizuje Programski savet RTS, u skladu sa obavezama iz Zakona o medijskim servisima, a uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Cilj diskusija jeste da Programski savet u direktnoj komunikaciji sa gledaocima, slušaocima i čitaocima stekne uvid u potrebe građana za programskim sadržajima, a posebno se razgovaralo o učinku RTS-a u kulturnom programu i programskim sadržajima namenjenih deci i omladini.

„Reč je o dve veoma važne oblasti društvenog života, u kojima javni medijski servisi, u interesu svih građana i društva u celini, moraju da postavljaju i ostvaruju najviše standarde“, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i dodao da bi programski sadržaji bili kreirani i realizovani na najvišem mogućem nivou, veoma je važno da svoj stav o njima iskažu sve relevantne kulturne, obrazovne i druge institucije, profesionalna udruženja, civilni sektor i pojedinci.

Javna rasprava je prilika za iznošenje i kritika i pohvala, kako bi se u dvosmernoj komunikaciji postigli standardi u obrazovnim i kulturnim programskim sadržajima, koje komercijalne televizije nisu u obavezi da emituju, rekao je Mirović, naglasivši i značaj otvaranja dopisništva RTS u Novom Sadu u maju ove godine.

Mirović je podsetio da je Pokrajinska vlada, odmah po svom formiranju, u saradnji sa Vladom Srbije, pokrenula inicijativu za gradnju nove zgrade Radio – televizije Vojvodine sa najboljim mogućim uslovima za rad na srpskom i jezicima nacionalnih manjina.

Predsednik Programskog saveta RTS prof. dr Milivoje Pavlović je rekao da je u javnom interesu da RTS proizvodi i emituje programe najvišeg kvaliteta, da taj program ne bude politički, kulturno i etnički jednostran, da bude dostupan svim građanima pod jednakim uslovima, s obzirom na to da građani putem RTV-takse obezbeđuju uslove za rad.

Učesnicima su se, između ostalih, obratili i državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović, glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa Nebojša Bradić, v.d. direktora Televizije Srbije i glavni i odgovorni urednik Obrazovno-naučnog programa Ilija Cerović i glavni i odgovorni urednik Drugog programa Radio Beograda Radoman Kanjevac.

Javna rasprava biće nastavljena u Leskovcu 7. novembra, i u Beogradu 14.novembra.

Izvor: Brif.rs

POSTAVI ODGOVOR