Mirović o programskim sadržajima RTS-a

0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se danas učesnicima javne rasprave o programskim sadržajima radija, televizije i digitalnih platformi Javne medijske ustanove Radio Televizije Srbije, koju organizuje Programski savet RTS, u skladu sa obavezama iz Zakona o medijskim servisima, a uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Cilj diskusija jeste da Programski savet u direktnoj komunikaciji sa gledaocima, slušaocima i čitaocima stekne uvid u potrebe građana za programskim sadržajima, a posebno se razgovaralo o učinku RTS-a u kulturnom programu i programskim sadržajima namenjenih deci i omladini.

„Reč je o dve veoma važne oblasti društvenog života, u kojima javni medijski servisi, u interesu svih građana i društva u celini, moraju da postavljaju i ostvaruju najviše standarde“, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i dodao da bi programski sadržaji bili kreirani i realizovani na najvišem mogućem nivou, veoma je važno da svoj stav o njima iskažu sve relevantne kulturne, obrazovne i druge institucije, profesionalna udruženja, civilni sektor i pojedinci.

Javna rasprava je prilika za iznošenje i kritika i pohvala, kako bi se u dvosmernoj komunikaciji postigli standardi u obrazovnim i kulturnim programskim sadržajima, koje komercijalne televizije nisu u obavezi da emituju, rekao je Mirović, naglasivši i značaj otvaranja dopisništva RTS u Novom Sadu u maju ove godine.

Mirović je podsetio da je Pokrajinska vlada, odmah po svom formiranju, u saradnji sa Vladom Srbije, pokrenula inicijativu za gradnju nove zgrade Radio – televizije Vojvodine sa najboljim mogućim uslovima za rad na srpskom i jezicima nacionalnih manjina.

Predsednik Programskog saveta RTS prof. dr Milivoje Pavlović je rekao da je u javnom interesu da RTS proizvodi i emituje programe najvišeg kvaliteta, da taj program ne bude politički, kulturno i etnički jednostran, da bude dostupan svim građanima pod jednakim uslovima, s obzirom na to da građani putem RTV-takse obezbeđuju uslove za rad.

Učesnicima su se, između ostalih, obratili i državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović, glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa Nebojša Bradić, v.d. direktora Televizije Srbije i glavni i odgovorni urednik Obrazovno-naučnog programa Ilija Cerović i glavni i odgovorni urednik Drugog programa Radio Beograda Radoman Kanjevac.

Javna rasprava biće nastavljena u Leskovcu 7. novembra, i u Beogradu 14.novembra.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.