Mirović i Fabrici: Vojvodina ima značajnu ulogu u evrointegracijama

0
Bolnica VITA Novi Sad

U današnjem susretu predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Sema Fabricija, kome je ovo prva zvanična poseta Vojvodini i Novom Sadu, istaknuto je da ima razloga za rastući optimizam kada je reč o Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji, u kojem Vojvodina ima važnu ulogu.

Mirović i Fabrici su konstatovali da je Srbija, zajedno sa Vojvodinom, u proteklom periodu postigla značajne ekonomske rezultate. Razgovarano je o napredovanju projekata koji imaju evropski karakter, IPA projektima prekogranične saradnje, kao i ulozi naše pokrajine u evropskim integracionim procesima u oblasti manjinskih prava i regionalnim aspektima saradnje.

Predsednik Mirović je predstavnicima medija izjavio da će u narednom periodu saradnja sa Delegacijom Evropske unije biti još intenzivnija.

„Posebna pažnja biće usmerena na realizaciju projekata poput Žeželjevog mosta, koja ide dobrim tokom, prvog Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Subotici i Velikog bačkog kanala u Vrbasu“, naglasio je Mirović.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izneo je da je ovo prva zvanična poseta nekom mestu van Beograda, i istakao da je ohrabren napretkom u odnosima Srbije i Evropske unije.

„Nakon razgovora sa predsednikom Pokrajinske vlade još sam uvereniji da će Vojvodina, koja ima sastavnu ulogu u procesu pristupanja EU, nastaviti da ima vodeću ulogu u čitavom procesu“, naglasio je Fabrici i podsetio da Evropska unija finansira niz projekta u Vojvodini i Novom Sadu. Prema rečima šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, to su projekti koji odražavaju kompleksnost ali i širinu naših odnosa, podsetivši da je njihova vrednost 460 miliona evra. Reč je o infrastrukturnim projektima, naučnoistraživačkim, u oblasti vladavine prava i poljoprivrede.

Fabrici je poručio da se raduje dobroj i još tešnjoj saradnji sa pokrajinskim organima. Posebno je pohvalio način uključenosti Republičke i Pokrajinske vlade u pitanja ostvarivanja manjinskih prava. Ističući da moto „Ujedinjeni u različitosti“ nije samo moto Vojvodine, već i Evropske unije, Sem Fabrici je rekao da će nove posete našoj pokrajini tek uslediti. Imajući u vidu i činjenicu da je Novi Sad buduća evropska prestonica kulture 2021, to predstavlja dodatni cilj da Novi Sad zauzme istaknutu ulogu na mapi Evrope, kao i još jedan razlog za intenzivniju saradnju.

Izvor: Brif.rs