Mirović: Generacijama koje dolaze ostavićemo slobodnu, stabilnu u prosperitetnu Srbiju

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, obraćajući prisutnima na svečanoj akademiji povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, koja je danas održana u Domu Vojske Srbije u Novom Sadu, izjavio je da je 9. maj jedan od najznačajnijih datuma u celokupnoj istoriji naše civilizacije, jer je na taj datum pre 72 godine, nakon šest krvavih ratnih godina koje su u svetu odnele više od 60 miliona žrtava, zlo fašizma i formalno kapituliralo. Mirović je podsetio da se srpski narod svrstao među narode koji su u tom strašnom vremenu bili deo fronta protiv fašizma, što nas i naše potomke, kako je rekao, s pravom čini ponosnim.

„Onima koji su pre sedam decenija porazili fašizam, najviši ideali bili su sloboda i ravnopravnost naroda i njihovo pravo da budu svoji na svome. To su ideali za koje se Srbija i srpski narod bore i danas. I to je ono što mnogima smeta. Zato ta borba nije laka i da bismo u njoj pobedili neophodni su nam hrabrost, odlučnost i, iznad svega, unutrašnje jedinstvo. Današnja Srbija sve to ima i nikome nećemo dozvoliti da to jedinstvo poremeti. Ne samo zbog nas samih ili slobodarske tradicije čiji je deo i dan koji danas obeležavamo, već pre svega zbog generacija koje dolaze. Njima, svi zajedno, moramo da ostavimo slobodnu, stabilnu u prosperitetnu Srbiju. Nemam nikavu dilemu da ćemo to i učiniti“, poručio je predsednik Pokrajinske vlade.

Svečanu akademiju povodom Dana pobede nad fašizmom organizovao je Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Vojvodine, a pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade.

Svečanoj akademiji su prisustvovali borci koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu, predstavnici AP Vojvodine, Vojske Srbije, Udruženja rezervnih vojnih starešina, Grada Novog Sada i drugi gosti.

Izvor: Vlada Vojvodine