Ministarstvo prosvete podržava autonomiju škola

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević posetio je danas Paraćin, gde je obišao OŠ „Stevan Jakovljević“ i Mašinsko-elektrotehničku školu, koje su, kako je ocenio, primer dobre autonomije škola, čemu će to ministarstvo pružati podršku u narednom periodu.

Šarčević je tom prilikom ukazao na to da je samo trećina škola visoko ocenjena u procesu spoljašnjeg vrednovanja, a pomenuta osnovna škola je jedna od njih, dodavši da to, nažalost, nije pravilo već izuzetak, i da se to mora promeniti.

OŠ ”Stevan Jakovljević” je projektom „Razvionica“ dobila status škole u ogledu, pa se u njoj primenjuje novi pristup u nastavi, sa akcentom na razvoju učeničkih i profesionalnih kompetencija.

Takođe, izražena je upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija, uz digitalne učionice, pa je od tekuće školske godine uveden fakultativni program „Robotika i informacione tehnologije u školi“ u saradnji sa Mašinsko-elektrotehničkom školom.

Direktor škole ”Stevan Jakovljević” Snežana Tanić rekla je da je misija škole da kreira modernu, efikasnu i podsticajnu školu po meri deteta, koja podstiče samopouzdanje, odgovornost učenika, ali i profesionalno ponašanje zaposlenih i saradničke odnose sa svim zainteresovanim stranama.

Šarčević je potom obišao radionice u kojima učenici Mašinsko-elektrotehničke škole izvode praktičnu nastavu, kao i specijalizovane laboratorije i računarske kabinete.

Prema njegovim rečima, škola ima potpisane ugovore za izvođenje praktične nastave sa mnogim kompanijama, a sarađuje i sa tehničkim fakultetima.

Moramo osluškivati potrebe tržišta rada. Svesni smo činjenice da ne može sve da se menja odjednom, ali se planovi upisa moraju polako transformisati kako bi u narednim godinama u potpunosti odgovarali potrebama privrede, istakao je ministar.

Direktor Mašinsko-elektrotehničke škole Slađana Bogdanović rekla je u razgovoru sa ministrom da je unapređenje saradnje sa privredom osnovni cilj ove škole.

Upravo zbog toga i želimo da upišemo dodatno odeljenje po dualnom sistemu obrazovanja iz područja rada mašinstvo i obrada metala. Za taj plan upisa imamo podršku privrede, a i u skladu je sa strategijom Ministarstva, naglasila je Bogdanović.

Šarčević je ponovio da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržava to što škola uradi sama, jer je to autonomija kojoj težimo.

Prošle godine, posredstvom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, izvršena je kompletna sanacija škole, a vrednost radova iznosila je 36 miliona dinara.

Izvor: Vlada Srbije