Ministarka Kuburović i Fabrici o daljem putu Srbije ka EU

0
Foto: mpravde.gov.rs
Bolnica VITA Novi Sad

Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se sa šefom Delegacije EU u Srbiji ambasadorom Semom Fabricijem, sa kojim je razgovarala o sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23 i daljem putu Srbije ka EU.

Ministarka Kuburović je, poželevši ambasadoru Fabriciju dobrodošlicu u Srbiju, ukazala na dosadašnju veoma dobru saradnju ministarstva i Delegacije EU i istakla da se nada da će takva saradnja biti nastavljena.

Ona je naglasila da je do sada realizovano mnogo važnih projekata u oblasti pravosuđa uz podršku Delegacije EU i da upravo krajem ove sedmice počinje realizacija jednog od njih, u okviru IPA 13.

Kuburović je istakla da se radi o veoma značajnom projektu, koji se odnosi na podršku u sprovođenju Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, imajući u vidu da je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala jedan od tri najvažnija dela Akcionog plana za Poglavlje 23 i rada Vlade Srbije.

Ambasador Fabrici je naveo da su prioriteti EU u narednom periodu stabilnost, rešavanje migrantske krize, vladavina prava, ali i proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana.

Ministarka Kuburović je istakla da Srbiji nije toliko važan tačan datum ulaska u EU, već da budu sprovedene sve neophodne reforme, pre svega u interesu građana Srbije.

Kuburović i Fabrici su pozdravili inciijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji.

Ministarka pravde je šefa Delegacije EU upoznala da je u toku javna rasprava o promeni Ustava, u delu koji se odnosi na pravosuđe, da će nakon njenog okončanja biti sačinjen nacrt izmena, koji će biti prosleđen Venecijanskoj komisiji, bez čijeg mišljenja se neće ići u dalju proceduru.

Ona je na sastanku istakla i da očekuje da se do kraja godine u skupštinskoj proceduri nađe Nacrt novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, za šta stu se stvorili uslovi nedavnim izborom novog direktora tog ogana, kao i Nacrt zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.