Milićević: Borba protiv korupcije mora biti energična i beskompromisna

0
Foto: Pokrajinska Vlada

Lična odgovornost svakog pojedinca, kao i ukupna društvena odgovornost u borbi protiv korupcije mora da bude na najvišem nivou, naveo je danas potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević otvarajući javnu raspravu o predlogu nacrta Pokrajinskog antikorupcijskog plana (PAP) u Skupštini Vojvodine.

Milićević je istakao da će Pokrajinska vlada biti beskompromisna u insistiranju upravo na takvom nivou odgovornosti, navodi se u saopštenju.

On je podsetio da obaveza donošenja tog izuzetno važnog dokumenta proizilazi iz Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, usvojene 2013. godine. Ta strategija se, kako je naveo, zasniva na nekoliko temeljnih načela, od kojih je najvažnije načelo nulte tolerancije na korupciju.

„To načelo jasno govori da nijedan oblik korupcije, pa makar on bio i najsitniji, za društvo – nije prihvatljiv! I zato borba protiv svakog oblika korupcije, bez obzira na njegove dimenzije ili pojavni oblik, mora biti energična i beskompromisna“, kazao je Milićević.

Prema rečima potpredsednika Milićevića, Pokrajinski antikorupcijski plan je rezultat čvrste opredeljenosti Pokrajinske vlade da – u skladu sa svojim nadležnostima – stvori jasan i nedvosmislen regulatorni okvir i da u njemu definiše efikasne alate i mehanizme za borbu protiv korupcije.

Milićević je još dodao da je usvajanje odgovarajuće regulative i definisanje efikasnih mehanizama borbe protiv korupcije, važno i kao deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

„Antikorupcijska politika čini značajan deo Poglavlja 23 tog procesa, a elementi na kojima se zasniva veoma su izričiti: puno funkcionisanje institucija sistema koje se bave borbom protiv korupcije, preventivno i represivno delovanje i, najzad, efikasno procesuiranje krivičnih dela koja sadrže koruptivni element“, naveo je Milićević.

Učesnici u javnoj raspravi su predstavnici organa AP Vojvodine, javnih preduzeća, službi, uprava i drugih ustanova i organizacija koje osnivaju Skupština AP Vojvodine i Pokrajinska vlada.

O modelu Pokrajinskog antikorupcijskog plana govorila je Marijana Obradović, pomoćnik direktora za poslove prevencije u Agenciji za borbu protiv korupcije, a dokument je prezentovala Nela Milišić, predsednica radne grupe za izradu Pokrajinskog antikorupcijskog plana.

Izvor: Pokrajinska Vlada

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.