Mihajlovićeva: Povezati regionalne infrastrukturne projekte sa inicijativom “Jedan pojas, jedan put“

0
Foto: mgsi.gov.rs
Bolnica VITA Novi Sad

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas s ambasadorom NR Kine u Srbiji Li Mančangom o budućim aktivnostima Centra za saradnju u oblasti saobraćaja i infrastrukture, formiranog u okviru mehanizma saradnje Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

“Verujem da je važna uloga Srbije u budućem radu Centra za saradnju u oblasti saobraćaja i infrastrukture sa Kinom, sa sedištem u Beogradu, u tome da doprinese boljem usklađivanju planova za razvoj saobraćajne mreže i da pomognemo da se bolje povežu nacionalni, regionalni i evropski projekti sa inicijativom “Jedan pojas, jedan put““, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da zahvaljujući saradnji sa Kinom, Srbija postaje centar za ulaganje u ovom delu Evrope.

“Imamo veliko iskustvo u realizaciji projekata od evropskog i regionalnog značaja, a istovremeno smo jedan od najvećih partnera Kine u mehanizmu saradnje sa 16 zemalja centralne i istočne Evrope i to iskustvo želimo da iskoristimo kako bi se čitav region brže razvijao“, rekla je potpredsednica Vlade.

„Smatramo da upravo u okviru ovog centra možemo da razgovaramo o usklađivanju prioriteta i da osiguramo da se u razvoju saobraćaja i infrastrukture prate jedinstveni standardi, usklađeni sa standardima EU, kako bismo imali brži transport robe i bolju povezanost”, objasnila je Mihajlovićeva, i dodala da je standardizacija uslov povezivanja evropske i azijske u evroazijsku transportnu mrežu.

Izvor: mgsi.gov.rs