Mihajlovićeva: Cilj Srbije da do 2020. nijedno dete ne pogine u saobraćaju

0
Foto: mgsi.gov.rs
Bolnica VITA Novi Sad

Cilj koji smo postavili Strategijom bezbednosti saobraćaja na putevima je da do 2020. prepolovimo broj poginulih i da nijedno dete ne nastrada u saobraćaju. Da bismo to ostvarili potrebno je što pre usvojiti izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja koji je u nadležnosti MUP-a Srbije, rekla je danas potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je u razgovoru sa Antoniom Avenozom, izvršnim direktorom Evropskog saveta za bezbednost saobraćaja (ETSC) iz Brisela istakla da se na izmenama ovog zakona radi od 2014. i da očekuje od MUP-a kao predlagača zakona da ubrza procedure na usvajanju ovog akta zbog veće bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, ali i bržeg usvajanja podzakonskih akata koji su u nadležnosti Ministarstva saobraćaja.

“Da bismo smanjili broj poginulih, moramo slediti najbolju praksu EU, a ona podrazumeva da transportni sektor uređuje bezbednost saobraćaja. Policija vrši kontrolu učesnika u saobraćaju, ali ne uređuje saobraćajni sistem. Zato je Ministarstvo saobraćaja nosilac svih aktivnosti u vezi sa pregovaračkim poglavljem 14 – Transportna politika”, rekla je Mihajlovićeva i podsetila da Srbija godišnje izgubi skoro četiri odsto bruto domaćeg proizoda (BDP) zbog štete od saobraćajnih nezgoda.

Avenozo je pohvalio dosadašnje rezultate Ministarstva u oblasti bezbednosti saobraćaja, među kojima su najvažniji donošenje Strategije bezbednosti saobraćaja na putevima 2015-2020. sa Akcionim planom, kao i izrada predloga za pooštravanje regulative koja se odnosi na mlade vozače.

“Treba da budete ponosni na postojanje Tela za koordinaciju bezbednosti u saobraćaju, jer to predstavlja dobru praksu i u Evropskoj uniji. Verujem da Evropski savet za bezbednost saobraćaja može još bliže da sarađuje sa Srbijom, kako bismo učili jedni od drugih, ne samo Srbija od EU, već i EU od Srbije”, rekao je Avenozo.

Izvor: mgsi.gov.rs