Mihajlović u Kini potpisuje tri sporazuma

0
Bolnica VITA Novi Sad

Potpredsednica Vlade Srbije, prof. dr Zorana Mihajlović, od danas do srede 17. maja nalazi se u zvaničnoj višednevnoj poseti Kini kao član delegacije Srbije, koju predvodi premijer Aleksandar Vučić.

Tokom ove posete potpredsednica Mihajlović će potpisati tri sporazuma sa kineskim kompanijama i bankama o infrastrukturnim projektima. Biće potpisani memorandumi o razumevanju za gradnju auto-puta od Preljine do granice sa Crnom Gorom na Koridoru 11, kao i gradnji Fruškogorskog koridora, brze saobraćajnice od Novog Sada do Rume.

Potpredsednica Mihajlović će potpisati i ugovor sa Eksim bankom o povlašćenom kreditu za finansiranje Projekta rekonstrukcije i modernizacije pruge Beograd–Budimpešta, deonice od Beograda do Stare Pazove. Ukupna vrednost svih ovih projekata veća je od od tri milijarde evra.

U ime Vlade Srbije potpredsednica Mihajlović će potpisati i Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture sa Vladom Narodne Republike Kine.

Mihajlovićeva će u kineskom nacionalnom centru prisustvovati Međunarodnom forumu „Put i pojas za međunarodnu saradnju“, koji će otvoriti kineski predsednik Si Đinping, kao i okruglom stolu posvećenom partnerstvu i povezivanju zajedno sa 28 lidera iz čitavog sveta. Tokom posete delegacija Srbije će obići i železaru „Tangstil“ i imaće bilateralne sastanke sa predsednikom i premijerom Kine Li Kenćangom.

Tokom posete potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović imaće i bilateralne sastanke sa predstavnicima velikog broja kineskih, evropskih i australijskih kompanija i organizacija.

Izvor: Tanjug