“Međunarodnih dana energetike i investicija“ u Novom Sadu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević otvorio je danas šeste po redu Međunarodne dane energetike i investicija. Ta manifestacija održava se 2. i 3. marta na Novosadskom sajmu, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i kompanija Centralnoevropski forum za razvoj (CEDEF) i Novosadski sajam.

Potpredsednik Milićević je naglasio da Pokrajinska vlada u svom radu posebnu pažnju posvećuje oblasti energetike, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

„U budzetu za 2017. godinu u tu svrhu planirali smo da bespovratno sufinansiramo projekte iz obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, u iznosu od 175 miliona dinara“, kazao je potpredsednik Milićević.

Kako je potpredsednik Milićević naveo, dodatno će iz Uprave za kapitalna ulaganja, za podizanje energetske efikasnosti u javnim ustanovama, školama, bolnicama i ustanovama socijalnog staranja, bespovratno biti opredeljeno 90 miliona dinara.

„Verujemo da ćemo ovim ulaganjima uspeti da ostvarimo ozbiljne uštede po lokalne budzete, pokrajinski i republički budzet“, kazao je Milićević, naglasivši da veruje da će se, uz podršku Vlade Srbije i u saradnji sa lokalnim samoupravama, kroz sinergiju, ostvariti bolji rezultati u ovoj oblasti, te da će se iz godine u godinu za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost opredeljivati sve više sredstava.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić naglasio je da Vlada Srbije poklanja izuzetnu pažnju energetskim projektima i energetskoj efikasnosti.
On je naveo da se u Srbiji prvi put, posle gotovo tri decenije grade veliki energetski objekti.

„U ovom trenutku, u različitim fazama širom Srbije, a najviše na teritoriji Vojvodine, realizuju se projekti za izgradnju objekata oko 500 megavata iz energije vetra, od kojih će prvi na mreži biti već krajem 2018. godine“, rekao je Antić i dodao da Vojvodina nema veliku proizvodnju električne energije, te da će ti vetroparkovi biti prvi ozbiljni energetski objekti te vrste u Srbiji.

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić naglasio da će Pokrajinska vlada i resorni pokrajinski sekretarijat i ubuduće podržavati programe i projekte koji idu ka tome da se što više fosilnih goriva zameni obnovljivim izvorima energije, odnosno sve projekte koji će doprineti tome da se rastereti kako pokrajinski budzet, tako i budzeti javnih ustanova i lokalnih samouprava.

Na šestim Danima energetike i investicija zastupljene su sve aktuelne teme iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, građevinarstva i zaštite životne sredine. Manifestacija se održava uoči Svetskog dana energetske efikasnosti koji se obeležava 5. marta.

Izvor: Vlada Vojvodine