Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

0

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa 13. oktobar već nekoliko godina obeležava se i u Srbji.

U cilju promovisanja prevencije i pripreme Caritas Srbije je u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije i Sektorom za vanredne situacije realizovao niz aktivnosti u proteklih nekoliko nedelja, saopštio je Karitas Srbija.

U osnovnim školama širom Srbije održane su radionice posle kojih su donirani setovi postera o zaštiti u situacijama nastupanja poplave, požara ili zemljotresa. Radionice i pokazne vežbe za najmlađe, pod sloganom „ZNANJEM DO SIGURNOSTI“, osmišljene su sa ciljem da se prirodne katastrofe priblize đacima i da nauče kako da postupaju u određenim situacijama, sa što manje straha i panike. Takmičenja dece u lokalnim samoupravama u Caritasovoj edukativnoj igrici „Ne rizikuj čoveče“, još jedan je od načina na koji se deca upoznaju sa problemom prirodnih katastrofa, samozaštite i zaštite životne sredine. U saradnji sa lokalnim kancelarijama Caritasa u Srbiji tokom oktobra meseca uz pomoć i saradnju meštana lokalnih samouprava posađene su sadnice na nekoliko lokacija, očišćene su manje divlje deponije koje su ne samo neprijatan prizor, već i izvor nastanka požara. Tokom realizacije ovih konkretnih aktivnosti, meštanima je ukazivano da je ponašanje čoveka prema prirodi jedan od uzročnika sve učestalijih i destruktivnijih prirodnih katastrofa, navodi se u saopštenju Karitas Srbija.

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa biće obeležen kroz radionice, edukativne skupove i vežbe širom Republike Srbije. Centralni događaj ove godine biće obeležen u Kruševcu, skupom na kom će prisustvovati predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije –  Sektora za vanredne situacije, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Stalne konferencije gradova i opština, UNDP-a, kao i predstavnici nevladinih orgnaizacija Crvenog krsta Srbije i Caritasa Srbije. Pozivu su se odazvale i lokalne samouprave koje će tokom skupa prezentovati svoja iskustva i napore koje su preduzeli u cilju smanjivanja rizika od katastrofa.

Dobro pripremljeno stanovništvo u velikoj meri pomaže državnim institucijama u situacijama nastupanja prirodne kastastrofe, što nesumnjivo dovodi do smanjenog rizika od posledica. Jedan uloženi dinar u prevenciju uštedi sedam dinara u obnovi i sanaciji posledica prirodnih katastrofa, saopštio je Karitas Srbija.

Izvor: caritas.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.