Međunarodni dan ljudskih prava

0

Danas se u Srbiji obeležava Međunarodni dan ljudskih prava, a direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović tim povodom je ocenila da Srbija ide dobrim putem i da je u 2016 godini otvoreno pregovaračko poglavlje 23.

“Ukoliko bi trebalo da ocenim 2016. godinu Srbija ide svakako dobrim putem i pravi dalje korake napred kada su u pitaju ljudska prava i njihovo ostvarivanje”, rekla je Paunović za Tanjug, dodajući da su i dalje najugroženije društvene grupe osobe sa invaliditetom, naručito žene sa invaliditetom.

Govoreći o obeležavanju Međunarodnog dana ljudskih prava, Paunović je istakla da je taj dan ove godine posvećen manjinama koje žive u Srbiji.

Ona je dodala da je 2016. godinu obeležilo otvaranje pregovaračkog poglavlja 23.

“Otvaranje poglavlja 23, za nas koji se bavimo temom ljudskih prava, svakako jeste bio najznačajniji događaj, ali to jeste značajano i za građane Srbije”, rekla je Paunović dodajući da Srbija ima jasno definisan akcioni plan za to pregovaračko poglavlje te da se već radi na njegovoj realizaciji.

Prema rečima zaštitnika građana Saše Jankovića, mnogi građani Međunarodni dan ljudskih prava provode uz osećanje nepravde i urušenog dostojanstva zbog raskoraka između prava koja imaju na papiru i stvarnog života.

“”Najsiromašniji, osobe sa invaliditetom, žene žrtve nasila, radnici gubitnici privatizacije, žitelji nehigijenskih naselja, deca ulice – neke su od tradicionalno najranjivijih grupa u Srbiji. Sve je teži položaj novinara koji kritički pišu i govore. Takođe, sve je više pritužbi članova i simpatizera opozicije”, upozorio je Janković.

On je u saopštenju naveo da je “pravo građana da zakon podjednako važi za sve na svakom mestu i u svako vreme” i dodaje da to često nije slučaj zbog položaja u društvu ili bliskosti sa vlašću.

Pozitivni koraci, kako ističe Janković, postoje u pogledu prava LGBT osoba, gde je možda pomak i najveći, ali je njihova diskriminacija daleko od ukinute, a zaštita i podrška su još nedovoljni.

On je dodao da se izbeglice iz Sirije i drugih zemalja povremeno na teritoriji Srbije suočavaju sa nehumanim uslovima i da su počeli prvi ozbiljniji incidenti.

Međunarodni dan ljudskih prava čestitala je i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, sa uverenjem da jedino zajednička borba protiv svih oblika netolerancije i ekstremizma može da da rezultat.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.