Mađarski ledolomci uklanjaju čepove

0

Situacija sa ledom na Dunavu kod Novog Sada je stabilna jer su kod Dalja i Borova sela stvorene ledene barijere. Mađarski ledolomci angažovani su za razbijanje ovih ledenih čepova.

Dolazak ledolomaca potvrdio je i pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.

Kovačević je istakao da je tokom noći situacija bila stabilna, ali da su najkritičnije tri tačke i to u Dalju, zatim kod Borovog sela, a najkriticnije je u beogradskom sektoru od Pupinovog mosta sve do Grocke.
“Naša posada se ukrcala oko osam sati i očekuje se da stignu oko 17 sati u sektor Apatina”, rekao je Kovačević za RTS.

On tvrdi da je za sada situacija pod kontrolom, kao i da se štabovi svakodnevno sastaju i da su “pripremljeni za moguće probleme”.

Vode Vojvodine: Dve nove barijere na Dunavu

“Tokom jučerašnjeg dana, formirane su dve nove ledene barijere na Dunavu, jedna uzvodno, a druga nizvodno od daljske krivine. Na području Novog Sada, usled očekivanog lomljenja leda za koje su angažovani ledolomci iz Mađarske, ponovo će biti angažovan i potiskivač Sloga”, navodi se u saopštenju Javnog vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine.

Dodaje se da na celom toku Save danas ima manje leda nego prethodnih dana, dok su Tisa i banatski vodotoci i dalje pod ledom.

Redovna odbrana od zagušenja ledom i dalje se sprovodi na 708 kilometara Save, Tise i banatskih vodotoka, a vanredna na 104,7 kilometara Dunava, piše u saopštenju.

Navodi se da je debljina leda od pet do 20 centimetara i dodaje da na svim vodotocima dežurni timovi danonoćno prate stanje na terenu.

Ledeni čepovi prave probleme na rekama

Ledeni čepovi prave probleme na rekama u Srbiji, trenutno je najkritičnija situacija od Pupinovog mosta do Grocke.

Zbog takve situacije, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović sazvala je hitan sastanak svih nadležnih službi koje se bave poslovima vodoprivrede i vodnog saobraćaja, radi što efikasnijeg odgovora službi na formiranje ledenih čepova na Dunavu.

Očekuje se da će angažovanje domaćih i mađarskih ledolomaca doprineti daljem smanjenju leda na Dunavu.

“Dva ledolomca iz Mađarske koji će pomoći da se saniraju ledeni čepovi na Dunavu, već su prešli granicu sa našom zemljom. Vlada Srbija uputila je molbu Mađarskoj da ledolomci umesto do Apatina, razbiju led na Dunavu do Beograda”, navodi se u saopštenju.

Sve nadležne službe tog ministarstva i drugih nadležnih sektora konstantno prate stanje na terenu, štabovi se svakodnevno sastaju i pripremljeni su sve moguće situacije.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture apeluje na vlasnike lovnih objekata da poštuju upozorenja i vode računa o svojoj imovini.

Redovna odbrana od zagušenja ledom i dalje je na Savi, Tisi i Dunavu. Debljina leda je od pet do 20 centimetara.

Mediji prenose da na Zemunskom keju, vlasnici pokušavaju da izvuku svoje objekte iz leda.

Nadležni kažu da je na Božić aktiviran brod “Topola” koji je šest puta ulazio u Dunavac od sektora ušća pa nizvodno ka hotelu Jugoslavija. Brod je konstanto razbijao led sve do tačke do koje je mogao bezbedno da uplovi.

“Da nemaju taj čep koji je nastao kod Lida sve te sante bi završile kod njih, Mi smo namerno doneli odluku da taj deo Dunavca držimo zaleđenim jer je to najbolje za njih, Došlo je do određenog pomeranja leda kada su nastali problemi u Dunavcu, ali kako da vam kažem, u novembru mesecu je naše ministarstvo preko Lučke kapetanije Beograd uputilo saopštenje njima i reklo pripremite se za zimu, vlasnici čamaca iznesite čamce iz reke”, navodi Veljko Kovačević iz Ministarstva saobraćaja prenosi B92.

On dodaje da nijedan most u Srbiji nije ugrožen, i da je to nešto što je sad u fokusu svih državnih organa.

Izvor: RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.