Mađarska od danas sve migrante zatvara u kampove

0
Bolnica VITA Novi Sad

Mađarska je saopštila da je spremna da od danas počne sa zatvaranjem tražilaca azila u kampove na svojoj južnoj granici sa Srbijom, nakon što je ovog meseca usvojila zakon o tome koji je izazvao kritike grupa za zaštitu ljudskih prava i UN.

Od danas, tražioci azila koji uđu u Mađarsku kao i oni koji se trenutno nalaze u toj zemlji biće zatvarani u te kampove dok im zahtevi ne budu obrađeni, prenosi AFP.

„Službe za zaštitu granice su u potpunosti spremne za stupanje na snagu pojačanog legalnog zatvaranja granice 28. marta“, saopštilo je juče mađarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Policija, odbrambene snage i Kancelarija za imigraciju i azil sprovele su potrebne pripreme za primenu ove nužne mere, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ističe da je cilj ograničenja „sprečavanje migranata sa nejasnim statusom da se slobodno kreću po teritoriji zemlje i Evropske unije, kako bi se time smanjio bezbednosni rizik od migracija“.

Vlada je saopštila da su 324 kontejnera postavljena na dve odvojene lokacije koje se nazivaju „trazitnim zonama“, a izgrađene su uz ogradu koju je Mađarska podigla duž granice duge 175 kilometara 2015. godine.

Mađarski parlament usvojio je 7. marta zakon o sistematskom zatvaranju svih tražilaca azila u kampove na granici, koji su sačinjeni od prilagođenih kontejnera za prevoz robe, podseća francuska agencija.

Izvor: Tanjug