Ljajić: Srbija traži novi model glasanja u CEFTA

0
Bolnica VITA Novi Sad

Srbija pregovara sa članicama CEFTA sporazuma kako bi se način glasanja u toj organizaciji u narednom periodu promenio, sa ciljem da se izbegne dosadašnja praksa da jedna zemlja blokira drugu prilikom glasanja o važnim sporazumima.

Naime, do sada su sve odluke članica morale da se donesu konsenzusom svih zemalja, dok je predlog Srbije da se napravi novi model glasanja – „konsenzus minus jedan“.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže za Tanjug da će se na taj način izbeći mogućnost da jedna zemlja blokira drugu u potpisivanju određenih sporazuma u okviru CEFTA sporazuma, ukoliko, na primer, između te dve zemlje postoji određeni međudržavni spor.

„Tražimo drugačiji model, a to je ‘konsenzus minus jedan’ kako bi se odluke mogle donositi. To bi u velikoj meri ubrzalo njihovo donošenje. S druge strane, delovalo bi preventivno, da neke zemlje ne preduzimaju vancarinske barijere“, kaže Ljajić.

Ministar navodi da su u toku i pregovori o Protokolu 6 u okviru CEFTA sporazuma, te da je reč o slobodnoj trgovini i uslugama između država regiona.

Izvor: Tanjug