Lavrov sutra u poseti Beogradu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov boraviće sutra u bilateralnoj poseti Srbiji tokom koje će razgovarati sa najvišim srpskim zvaničnicima dok će u utorak prisustvovati sastanku Saveta ministara Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

Očekuje se da će Lavrov sa zvaničnicima Srbije razgovarati pre svega o bilateralnim odnosima ali i razmeniti mišljenje o regionalnim pitanjima i globalnoj situaciji u svetu.

Lavova će sutra po dolasku u Beograd na aerodromu Nikola Tesla dočekati prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić a potom će uslediti sastanci sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Nakon razgovora sa Nikolićem i Vučićem, Lavrov i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin položiće vence na groblje Oslobodilaca Beograda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova

Lavrov će se popodne u Palati Srbije sastati sa Dačićem posle čega su predviđene izjave za medije dvojice ministara, navodi se u saopštenju.

Šef ruske diplomatije će u utorak prisustvovati ministarskom sastanku Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju kojoj Srbija predsedava, na kome će biti predstavnici 12 zemalja, kao i pet ministara spoljnih poslova.

Dačić je uoči posete rekao da je dolazak Lavrova u Beograd od izuzetnog političkog značaja izrazivši očekivanje da će to biti jedan korak dalje u razvoju odnosa dve zemlje.

On je novinarima rekao da između Srbije i Rusije nema otvorenih pitanja, te da Rusija pridaje veliki značaj odnosima sa Srbijom koji su, kaže, veoma dobri a karakterišu ih visok nivo međusobnog poverenja, prijateljstva i podrške kada je reč o najvažnijim političkim pitanjima na međunarodnoj političkoj sceni.

Ruski ambasdor Aleksandar Čepurin, izjavio je da je poseta Lavrova Srbiji redovna i isplanirana tako da će u središtu biti tri osnovne teme – razmatranje globalne situacije, regionalnih pitanja i bilateralni odnosi, a da je posetu uskladio sa sastankom ministara spoljnih poslova Crnomorske ekonomske inicijative.

Izvor: Tanjug