Kuburović: Za tri meseca 9.000 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici

0
Bolnica VITA Novi Sad

Za nešto više od tri meseca primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici razmatrano je preko 9.000 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, rekla je danas ministarka pravde Nela Kuburović ocenjujući da je taj zakon dao dobre rezultate u praksi.

Prema podacima sudova i tužilaštava, od ukupnog broja slučajeva, u 3.900 tužilaštvo je predlagalo produženje hitne mere, odnosno udaljenje nasilnika iz stana i zabranu prilaska žrtvama, precizirala je Kuburović.

Sudovi su od usvojili 3.800 predloga i nasilnicima produžili hitne mere do 30 dana, navela je ministarka odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

„Ovo je jedan od zakona koji pokazuje da dobra i temeljna priprema može da da itekako dobre efekte u primeni“, naglasila je Kuburović.

Prema njenim rečima, još bitnije je da je ovaj Zakon, koji je primenjuje od 1. juna, predviđa osnivanje tela koje čine sudije, tužioci, pripadnici policije i predstavnici centara za socijalni rad.

Njihov zadatak je da nakon prijave i odlučivanja o hitnoj meri nastave da razmatraju slučaj i utvrđuju individualni plan za dalju podršku žrtvi, ukazala je Kuburović.

Izvor: RTV/Tanjug