Kroz projekte podstičemo zapošljavanje mladih

0
Bolnica VITA Novi Sad

Stopa nezaposlenosti mladih prošle godine smanjena je za 11 odsto u Srbiji , a ministar omladine i sporta Vanja Udovičić kaže da ne možemo biti zadovoljni dok se broj nezaposlenih mladih ljudi ne svede na evropski prosek.

„Želja jeste da kroz projekte koje finansiramo podstaknemo zapošljavanje i samozapošljavanje kod mladih i da promenimo svest kod mladih ljudi“, rekao je Udovičić gostujući na RTS.

On je dodao da kroz projekte koje je finansiralo ministarstvo zaposleno 2.500 mladih, dok je 20.000 mladih prošlo određenu praksu i steklo veštine. Tako je, recimo, u Zrenjaninu zaposleno 90 mladih, u Prijepolju 60 u Užicu 60 mladih ljudi.

Sa boljim obrazovanjem brže se može do posla, a Ministarstvo omladine prepoznatljivo je po Fondu za mlade talente, koji stipendira najbolje studente i srednjoškolce.

Ideja je, kaže Udovičić da se broj stipendija stalno povećava, ali da se povećava i iznos stipendija.

„U prethodne tri godine uspeli smo da povećamo broj stipendista sa 1.000 na 1.250, kao i iznos sa 25.000 na 30.000 dinara svaki mesec godišnje. Fiond godišnje stipendira 1.750 mladih ljudi, najkvalitetnijih, najboljih. Tendencija jeste da se poveća broj stipendista svake godine za 50 i da pokažemo da se ulaganje u znanje isplati“, rekao je ministar.

Izvor: Tanjug