Kreditni rejting sa stabilnih na pozitivne izglede

0

Narodna banka Srbije saopštila je danas da je rejting agencija Standard and Poor’s popravila sa „stabilnih“ na „pozitivne“ izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti i potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou „BB-“.

Takođe, potvrđen je i kreditni rejting Srbije za kratkoročno zaduživanje na nivou „B“, navodi NBS dodajući da agencija ističe nastavak povoljnih tendencija u domenu fiskalnih kretanja.

Kako ističe NBS, prema navodima agencije Standard and Poor’s, popravljanje izgleda za poboljšanje kreditnog rejtinga rezultat je pre svega uspešne fiskalne konsolidacije i sprovođenja strukturnih reformi, ubrzanja ekonomskog rasta zasnovanog na investicijama i smanjenja eksterne neravnoteže usled snažnog rasta izvoza.

Agencija Standard and Poor’s ističe da će Srbija zahvaljujući uspešnom sprovođenju mera fiskalne konsolidacije u 2016. smanjiti fiskalni deficit na nešto preko 2 odsto, što je, kako navode, bolji rezultat od inicijalno očekivanog.

Prema oceni Agencije, i eksterna neravnoteža nastavlja da se smanjuje. Očekuje se deficit tekućeg računa od oko 4 odsto BDP-a u 2016, a u srednjem roku od oko 3 odsto BDP-a, kao i da će u celini ostati pokriven stranim direktnim investicijama.

Kada je reč o ekonomskoj aktivnosti, Agencija očekuje rast od 2,7 odsto u ovoj i narednoj godini, vođen investicijama, ali navodi i da taj rast može biti i viši uz nastavak uspešnog sprovođenja strukturnih reformi.

Agencija navodi i da je inflacija u protekle tri godine niska i stabilna, da problematični krediti imaju opadajuću tendenciju, kao i da su posebna dijagnostička ispitivanja potvrdila da je bankarski sektor adekvatno kapitalizovan.

NBS prenosi da u svom saopštenju agencija Standard and Poor’s navodi i parametre koji će uticati na odluku o mogućem povećanju kreditnog rejtinga, pri čemu ističe nastavak povoljnih tendencija u domenu fiskalnih kretanja.

Agencija Fitch Ratings zadržala kreditni rejting Srbije

Narodna banka Srbije saopštila je danas da je rejting agencija Fitch Ratings zadržala kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou „BB-“, nakon što ga je u junu popravila, a zadržani su i stabilni izgledi za njegovo dalje poboljšanje.

NBS nabodi da prema oceni agencije Fitch Ratings, stabilni izgledi za dalje poboljšanje kreditnog rejtinga zemlje odražavaju uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, kao i perspektivu članstva Srbije u Evropskoj uniji, potvrđenu i otvaranjem pregovora o pristupanju. Pozitivno je ocenjena i puna posvećenost sprovođenju trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om.

Što se tiče rasta BDP-a Srbije, Agencija očekuje da će on u 2017. dostići tri odsto, ističe NBS.

NBS navodi da agencija Fitch Ratings ocenjuje da se nastavlja smanjenje interne i eksterne neravnoteže, što povećava otpornost Srbije na spoljne šokove. Očekuje se da fiskalni deficit opšte države 2016. bude nešto iznad 2 odsto BDP-a, a u srednjem roku oko 1 odsto BDP-a. Eksterna neravnoteža se od 2012. godine konstantno smanjuje zahvaljujući snažnom rastu izvoza. Procenjuje se da će tekući deficit platnog bilansa u 2016. iznositi oko 4 odsto BDP-a, uz zadržavanje pune pokrivenosti stranim direktnim investicijama.

Prema navodima Agencije, povoljna makroekonomska kretanja rezultat su između ostalog i niske i stabilne inflacije i relativne stabilnosti deviznog kursa.

Kada je reč o bankarskom sektoru, agencija Fitch Ratings navodi da učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima ima opadajuću tendenciju, kao i da je bankarski sektor visoko kapitalizovan i likvidan.

U saopštenju se još navodi da će buduće odluke o kreditnom rejtingu Srbije zavisiti od perspektive ekonomskog rasta u srednjem roku i daljeg smanjenja interne i eksterne neravnoteže, prenosi NBS.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.