„Kosovo“ nema dovoljan broj glasova za članstvo u Unesku

0
Bolnica VITA Novi Sad

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da „Kosovo“ nema dovoljan broj glasova za članstvo u Unesku, kao i da šef diplomatije Bedžet Pacoli misli da sve može parama da reši.

„Mi smo pre dve godine pobedili, iako su ih najjače zemlje podržavale“, rekao je Dačić i naglasio da je 30 izaslanika Ministarstva spoljnih poslova Srbije u proteklom periodu lobiralo po inostranstvu i da ne postoje nikakve šanse da Kosovo dobije dovoljan broj glasova.

„Izvršni savet je u oktobru, a Generalna konferencija u novembru. Oni još nisu prijavili temu i male su šanse da to urade“, objasnio je Dačić.

Izgubili su pre dve godine, izgubiće i sad i svaki sledeći put, poručio je on.

Dačić razgovarao sa šefovima diplomatija više zemalja

Dačić je na marginama 72. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, imao bilateralne sastanke sa šefovima diplomatija više zemalja.

Na sastanku sa ministarkom inostranih poslova Indonezije Retno Marsudi, ministar Dačić je, uz naglašavanje prijateljskih i dobrih bilateralnih odnosa dve države, istakao da postoji prostor za unapređenje saradnje u različitim oblastima, posebno u oblasti privrede.

Dačić se zahvalio na principijelnoj poziciji Indonezije po pitanju KiM i informisao o dijalogu Beograda i Prištine.

Ministarka Marsudi se složila da treba raditi na jačanju privredne saradnje i napomenula da je određeni napredak već postignut.

Potvrdila je da možemo računati na podršku Indonezije po pitanju KiM i rekla da će razmotriti mogućnost da naredne godine poseti Srbiju.

U razgovoru sa ministrom inostranih poslova Vatikana Pol Ričard Galagerom, ministar Dačić istakao je da Srbija želi da jača saradnju koju ima sa Vatikanom i naglasio važnu ulogu Vatikana u očuvanju mira i stabilnosti u čitavom regionu.

On je pozvao ministra Galagera da poseti Srbiju.

Ministar inostranih poslova Vatikana složio se da treba jačati bilateralne odnose i prihvatio poziv da poseti Srbiju. Interesovao se i za napredak u dijalogu Beograda i Prištine i izrazio zabrinutost zbog tenzija koje postoje u regionu.

Šef srpske diplomatije imao je u četvrtak i kratke razgovore sa ministrima inostranih poslova Venecuele Horhe Areasom i Islamske Republike Iran Mohamad Džavad Zarifom.

U srdačnom razgovoru sa ministrom Areasom razmotreni su bilateralni odnosi dve zemlje, i istaknuta je potreba za jačanjem saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Sa ministrom Zarifom, šef srpske diplomatije razgovarao je jačanju bilateralnog političkog dijaloga.

Potvrđena je spremnost dve zemlje za intenziviranjem ukupnih bilateralnih odnosa, posebno ekonomske saradnje.

Izvor: RTV/Tanjug