Koristiti sve mogućnosti za podsticaj nataliteta

0
Bolnica VITA Novi Sad
Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za populacionu politiku Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas da Srbija ima izuzetnu strategiju za podsticanje rađanja još od 2008. godine, ali da se ona ne primenjuje u praksi i da mnogi nisu ni svesni prava koje imaju.

Đukić-Dejanović je, gostujući na Televiziji N1, podvukla da je mali broj ljudi svestan svojih prava, pri čemu se ne koristi mogućnost skraćenog radnog vremena, ali da zato treba dati i benefite poslodavcima.

Ona je rekla da je prosek starosti u Srbiji doskoro bio 42,7, a sada je 42,9, i dodala da to govori o reproduktivnom potencijalu naše zemlje.

U nekim mestima, na primer u Crnoj Travi, dešavalo se da se za godinu dana ne rodi nijedna beba, navela je Đukić-Dejanović, uz napomenu da se poslednjih deset meseci radi na pronatalitetnim merama i da je važna uloga i lokalne zajednice, kao i osnaživanje porodica i razgovor sa njima.

Đukić-Dejanović je navela da je prethodna godina bila najgora od kada se prati rađanje beba, ali da ipak ohrabruje podatak da je rođeno 1.480 beba više u ovom periodu nego prošle godine.

Izvor: Vlada Srbije