Kontinuirano investiranje u vodoprivredni sistem Vojvodine

0

JVP „Vode Vojvodine“ nastavilo je i u 2017. godini sa nizom investicionih aktivnosti u cilju poboljšanja kanalske mreže u Vojvodini u pogledu odvodnjavanja, ali i navodnjavanja, navedeno je u saopštenju.

Kada je u pitanju redovno održavanje i funkionisanje sistema za odvodnjavanje, shodno raspoloživim sredstvima, na prostor APV uloženo je 1.238.000.000 dinara u 2017. godini.

Ova sredstva uložena su u održavanje meliorativnih kanala u Vojvodini i crpnih stanica koje su u funkciji detaljne kanalske mreže.

Odvodnjavanje u Vojvodini sprovodi se sa oko 22.000 kilometara kanala u okviru detaljne kanalske mreže, zatim, 155 crpnih stanica, 17 mobilnih  agregata, 319 ustava, 16.450 propusta i mnogo dugih objekata.

Međutim, ovaj iznos predstavlja oko trećine potrebnih sredstava za redovno održavanje detaljne kanalske mreže. Neophodna dodatna sredstva obezbeđuju se na druge načine, a najviše zahvaljujući razumevanju Pokrajinske vlade, odnosno  kroz sufinansiranje preko sekretarijata i lokalnih samouprava.

Kroz program sufinansiranja Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i lokalnih samouprava dodatno je obezbeđeno još oko milijardu dinara kroz Program uređenja i korišćenja državnog zemljišta u vodoprivredi. Tako se obezbeđuje još oko trećine potrebnih sredstava za redovno održavanje detaljne kanalske mreže, tako da možemo da kažemo da je oko 60, 70 procenata kanalske mreže funkcionalno.

S druge strane, za Vojvodinu je izuzetno bitna zaštita od spoljnih voda i tu pripadaju redovni radovi u iznosu od 360 miliona dinara, što znači da je toliko novca potrošeno na redovno interventno održavanje i ojačavanje zaštitnih objekata i zaštitu od štenih dejstava vode. Radila se odbrambena linija na Dunavu, Tisi i Savi.

Za Hidrosistem DTD mnogu kažu da je žila kucavica Vojvodine, sa svojih 930 kilometara kanalske mreže. Tokom 2017. godine sprovedeni su radovi na rekonstrukciji dva izuzetno značajna objekta na Hidrosistemu DTD.

Za investicione radove u 2017. godini, akcenat je stavljen na zatvaranje linije odbrane na reci Savi što je preostalo nakon odbrane od poplava 2014. godine na šta je utrošeno oko 260 miliona dinara.

Takođe, investirano je u uređenje dela potoka Patka (Budovar), radovi su se izvodili i na podsistemu za navodnjavanje „Mali Iđoš“, kaio i na delu Šećeranskog kanala kod Bašaida i uređenju kanala Jegrička.

Poseban investicioni ciklus pokrenut je i kroz 11 projekata iz Abu Dabi fonda u iznosu od 1,5 milijardi dinara. Ovi radovi predstavljaju prvu fazu i kada se budu realizovani, moći će da se navodnjava oko 37.000 hektara zemljišta. Svi radovi su u toku, a za sledeću godinu već imamo pripremljen set od 15 projekata u vrednosti od 3 milijarde dinara.

Za izradu projektno tehničke dokumentacije, koja će biti preduslov za nastavak radova iz tog fonda tokom 2019. godine, uloženo je 120 miliona dinara.

Kroz IPA projekte JVP „Vode Vojvodine“ je uspela da obezbedi oko 11 miliona evra.

Sve ove brojke govore o kontinuiranom investiranju u vodoprivredni sistem u Vojvodini.

Iz ovog preduzeća poručuju da će se i u narednoj godini efikasno i odlučno starati o vodnim resursima kako bi se na najbolji način održao ovaj složeni sistem.

Izvor: vodevojvodine.com

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.