Konferencija o institucionalnoj podršci romskoj deci u oblasti obrazovanja

0

Pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković prisustvovala je uvodnoj konferenciji projekta „Rano obrazovanje i briga o deci u funkciji prevencije osipanja i povećanja obrazovnih postignuća romske dece u Novom Sadu”.

Nosilac projekta je Centar za proizvodnju znanja i veština, a partneri su Centar za socijalni rad i Gradska uprava za obrazovanje. Opšti cilj projekta jeste smanjenje nejednakosti i unapređenje obrazovne i socijalne inkluzije najranjivijih grupa, pre svega Roma, u Srbiji.

Cilj uvodne konferencije jeste da se uspostavi povoljan lokalni kontekst u smislu intersektorske saradnje, da se uključe relevantne zainteresovane grupe iz sektora obrazovanja, zdravlja, socijalne zaštite, civilnog sektora, lokalnih vlasti kao i da se definišu prioriteti u oblasti podrške ranom razvoju romske dece u Novom Sadu i u oblasti prevencije osipanja romske dece iz obrazovnog sistema.

-Sva deca treba da imaju jednaka prava i jednake šanse za rast i razvoj. Šanse su veoma uslovljene neposrednim životnim okruženjem deteta i svi znamo da su uslovi u kojima deca odrastaju, u tom smislu veoma različiti. Društvo ima odgovornost i obavezu da učini sve što je u njegovoj moći putem specijalizovanih ustanova i organizacija da u što većoj meri nadomesti nedostajuću podršku deci iz ugroženih i marginalnih slojeva stanovništva. Ovaj projekat je jedan od načina za to jer podrazumeva sistemsku institucionalnu podršku romskoj deci kako bi njih i njihove porodice motivisali da ostanu u sistemu obrazovanja i obezbedili sebi bolji društveni i socijalni položaj. Obrazovanje je ključ socijalizacije, u ovom slučaju socijalne inkluzije, i jako je važno da deca osveste njegov direktan uticaj na kvalitet života- rekla je Ljiljana Koković i dodala da Grad Novi Sad konstantno unapređuje sistem mera u oblasti socijalne zaštite i podržava organizacije koje su posvećene humanističkim ciljevima i koje preduzimaju konkretne korake na poboljšanju položaja ugroženih grupa, a posebno dece.

V.d. načelnica Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Vera Grkavac je rekla da na nivou Grada postoji niz usluga koje se pružaju socijalno ugroženim porodicama,  pre svega romskim porodicama sa troje i više dece koje primaju socijalnu pomoć i dečiji dodatak.

-Odlukama o financijskoj podršci i o socijalanoj zaštiti oni imaju besplatan boravak u predškolskoj ustanovi i besplatnu užinu u školama. Obezbeđujemo i dodatna sredstva za materijalnu pomoć dece pred polazak u školu za decu osnovnoškolskog uzrasta, a takođe i decu odlične učenike nagrađujemo i odlaskom na letovanje u Baošiće- rekla je Vera Grkavac.

-Zahvaljujući činjenici da je Grad Novi Sad na više načina podržao ovaj projekat i uključio se u njegovu realizaciju, u narednom periodu biće razvijen sistematski, planirani i organizovani pristup u podršci obrazovnoj inkluziji dece romske nacionalnosti koji će biti primer dobre prakse drugim lokalnim zajednicama- rekla je Milenka Matić iz Centra za proizvodnju znanja i veština i dodala da je ovim projektom obuhvaćeno devet osnovnih škola sa teritorije Grada Novog Sada u kojima nastavu pohađa veći broj romske dece.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.