Knežević:Turski tok ima dvostruki značaj za budućnost Srbije

0
Bolnica VITA Novi Sad

Izgradnja Turskog toka ima dvostruki značaj za budućnost srpske privrede – Srbija će, kao tranzitna zemlja, zarađivati od taksi, a istovremeno će i obezbediti sigurno snabdevanje gasom za našu privredu i građane, izjavio je danas ministar privrede Goran Knežević.

Knežević je, na sastanku sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom, istakao da su procene da će tražnja i potrošnja gasa biti udvostručena.

Predloženo je i osnivanje industrijskog parka u nekoj od postojećih slobodnih zona u Srbiji u kojem će poslovati ruske kompanije, oko čega će se dalje nastaviti dogovori u septembru dolaskom državno-privredne delegacije.

Ministar je istakao i mogućnost saradnje u okviru privatizacije preostalih preduzeća iz portfolija Agencije za privatizaciju, posebno ističući pronalazak strateškog partnera za najveće kompanije iz tog portfolija, kao što je RTB Bor.

Međuvladin srpsko-ruski komitet za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju održaće se u novembru u Beogradu, kada se očekuje da ministar Knežević sa ruskim kolegom potpiše Zajedničku Deklaraciju za unapređenje saradnje u oblasti modernizacije privreda, koju će potom pratiti i plan detaljnih aktivnosti.

Izvor: Tanjug/RTV