Kineski investitor ulaže 35 miliona dolara u fabriku u Kuli

0
cof
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević potpisao je danas u Pekingu sa vlasnikom kompanije “Zhejiang Kangyi Sanitary Ware” Jingom Guolingom iz Juhuana Memorandum o razumevanju o realizaciji investicionog projekta te kompanije u Srbiji.

Ovim dokumentom predviđeno je da investitor u periodu od 2017. do 2020. godine realizuje poslovni poduhvat na teritoriji Srbije, u okviru koga će zaposliti ukupno 500 radnika i uložiti 35 miliona dolara u fabriku slavina i vodovodnih armatura u pogonima bivše fabrike slavina “Istra” u Kuli.

Pomenuta internacionalna kompanija se bavi proizvodnjom visoko kvalitetnih slavina, kuhinjskih i kupatilskih armatura, kao i ostale sanitarne opreme i treći je po veličini proizvođač ovih proizvoda u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

Planirano je da se u fabrici u Kuli sprovede kompletan tehnološki postupak, od livenja do završne obrade. Vrednost godišnje proizvodnje iznosila bi približno 50 miliona dolara, najvećim delom namenjena izvozu.

Za ovu veliku investiciju u Srbiji kompanija ima podršku svoje provincije Žejiang i administracije u Pekingu, u okviru projekta “Novi put svile”.

Kineski investitor prethodno je obavio razgovore u Ministarstvu privrede, Razvojnoj agenciji Srbije, Vladi AP Vojvodina i opštini Kula, a u koordinaciji sa Ambasadom Kine u Beogradu.

S obzirom na to da je reč o industrijskom pogonu realne proizvodnje i otvaranju velikog broja novih radnih mesta, kao i da sličan pogon ne postoji u širem regionu, projekat je dobio podršku na svim instancama.

Takođe, projekat ima strateški značaj za međunarodnu promociju Srbije kao povoljnog investicionog okruženja i lokalni ekonomski razvoj opštine Kula.

Naša zemlja je strateški opredeljena za privlačenje stranih ulaganja i spremna je na to da pruži punu podršku i zakonom propisane olakšice i podsticaje realizaciji investicija.

Vukosavljević boravi u Kini u ime Vlade Srbije, kao član delegacije u okviru zvanične posete predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Izvor: Vlada Vojvodine